C O L U M N S  
NIEUWS  |  TEGENSPRAAK   |  SUPPLEMENT   |  AGENDA   |  ARCHIEF   |  ADVERTENTIES   |  SERVICE  

DE DRAAD
Eerder verschenen
columns

De column De Draad verschijnt vijf keer
per week.
Lees De Draad en

schrijf Tom Rooduijn rooduijn@nrc.nl

JL HELDRING
HJA HOFLAND
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
ELSBETH ETTY
ROEL JANSSEN


T O M   R O O D U I J N


22 september 1998

Leedvermaak


Als kleine jongens die voor het eerst een woordenboek in handen krijgen, worden de Internet-gebruikers nu in staat gesteld in de Clinton-getuigenis te zoeken naar pikanterieën. Alta Vista fileerde de ruim vier uur durende verklaring van de Amerikaanse president in beeld en tekst, zette er een zoekmachine op en biedt de gebruiker niet alleen de mogelijkheid het fragment naar keuze te bekijken en te beluisteren, maar ook om de tekst 'naar een vriend' te e-mailen.

Uiteraard wordt eerst het woord 'cigar' ingetikt; dat levert twee fragmenten op: 'breasts or private parts' en 'the cigar question'. 'Breasts' genereert vijf 'clips', 'oral sex' maar liefst twaalf. De ontwerpers van deze service, die overuren moeten hebben gemaakt, valt behalve ijver een zeker leedvermaak niet te ontzeggen. Enerzijds de besmuikt-triomfantelijke aanprijzing van de browser dat de gewenste uitspraken u hapsgewijs worden toegediend ('spoon-feed you sound-bites'), anderzijds de waarschuwing dat de video's 'objectionable material' kunnen bevatten.

Andere browsers en grote nieuwsorganisaties brengen 'hoogtepunten' - naar keuze in beeld, geluid of tekst - van het verhoor, ieder met hun eigen opsmuk. CNN bijvoorbeeld biedt de lezer een quiz om zijn kennis van de Lewinsky-affaire te testen. Het begin is eenvoudig ('Welke roddeljournalist bracht de verhouding voor het eerst naar buiten?'), lastiger zijn vragen als 'Wat doet Monica Lewinsky in haar moeders appartement om de tijd te doden?' (Breien) en 'Wie verscheen de meeste keren voor de Grand Jury?' (Linda Tripp).

De zaak-Lewinsky bracht de Internet-gemeenschap tot een ongekende uitbarsting van inventiviteit. Via de uitgebreide Clinton-overzichten van Yahoo! belandde ik op het adres http://headlines.yahoo.com/Full_coverage/US/Intern/Humor.html. De talrijke links die hier zijn aan te klikken bevatten slechts een fractie van de orgie van meligheid waartoe de penibele omstandigheden van de Amerikaanse president aanleiding gaf. In een 'special report' van de 'Cybersatirist' Bob Hirschfeld wordt een pay-per-view-getuigenis van Clinton aangekondigd, opdat de president zijn oplopende advocatenrekeningen kan betalen. Daarin zou hij volgens welingelichte kringen zijn hond Buddy van het bevuilen van Monica's jurk beschuldigen.

De 'Official Monica Lewinsky Exploitation Page' opent met een tekst, te zingen op de melodie van 'My Favorite Things' uit 'The Sound of Music':

,,Blow jobs and land deals in backwater places,
Big Macs and french fries and girls with big faces,
Lots of nice cleavage that makes willie spring,
These are a few of my favorite things''

Hier zijn ook persiflages met Clinton op 'Doornroosje' en 'The Wizard of Oz' te vinden, een checklist voor de goede voortgang van een stage op het Witte Huis (,,De baas heeft niet alleen 'Casual Fridays' maar ook 'Topless Tuesdays' ingesteld), een top-10 van Clinton-excuses (,,I didn't insert'') en dialogen als: 'Wat heeft Ted Kennedy wat Bill Clinton zou willen hebben?' 'Een dode vriendin', of: 'Waarom draagt Clinton flanellen onderbroeken?' 'Om zijn enkels warm te houden'.

Niet alle 'cybersatiristen' zijn er op uit de president belachelijk te maken. De 'I Had Sex With Clinton, Too!'-site is een protest tegen de 'hypocrisie' die volgens de ontwerpers ervan ten grondslag ligt aan de 'seksuele inquisitie' van onafhankelijk aanklager Ken Starr. De makers vinden het ongepast het privéleven van de president bloot te leggen na het 'Kiss and Tell'-verhaal van Lewinsky en verspreiden daarom in een 'petitie aan de aanklager' zo'n vijfhonderd soortgelijke 'seksueel expliciete bekentenissen'.

Niettemin heeft Starrs 'inquisitie' tot gevolg, wanneer we Internet als graadmeter hanteren, dat de Amerikaanse president door niemand meer serieus wordt genomen.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)