C O L U M N S  
NIEUWS  |  TEGENSPRAAK   |  SUPPLEMENT   |  AGENDA   |  ARCHIEF   |  ADVERTENTIES   |  SERVICE  

DE DRAAD
Eerder verschenen
columns

De column De Draad verschijnt vijf keer
per week.
Lees De Draad en

schrijf Tom Rooduijn rooduijn@nrc.nl

JL HELDRING
HJA HOFLAND
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
ELSBETH ETTY
ROEL JANSSEN


T O M   R O O D U I J N


15 september 1998

Oranje op Internet


Vrijwel alle Europese vorstenhuizen hebben hun eigen homepage, maar het Oranjehuis ontbreekt op Internet. In de discussie over de legitimiteit van ons koninklijk huis worden ter verdediging vaak twee argumenten aangevoerd: het bindende element dat in eigen land uitgaat van het koningshuis en de representatieve functie ervan in het buitenland. Een modern en efficiënt middel bij uitstek om beide functies te bevorderen is Internet.

De verschillende leden van het koninklijk huis kunnen zich er niet alleen op een waardige manier voorstellen en aan de hand van hun agenda's laten zien dat ze bepaald niet stilzitten, het medium biedt hen ook een uitgelezen mogelijkheid op discrete wijze met de onderdanen te communiceren. Hoe handig ook het medium voor de aankondiging van verlovingen, huwelijken, ziekenhuisopnames en afwisselingen van de wacht! De bewering van prins Claus dat Nederland eigenlijk een republiek is met een vorstenhuis dat dichtbij het volk staat, wordt dan pas écht bewaarheid.

Begin dit jaar werd door de Rijks Voorlichtingsdienst de overweging om een Oranje-site op te zetten naar buiten gebracht. Het is bij die overweging gebleven. Wie nu 'Oranje Boven' intikt bij een zoekinstantie, belandt òf bij een studentenvereniging met die naam, òf bij de Noord-Ierse protestanten die hun katholieke landgenoten 's zomers plegen te tarten met 'oranjemarsen'. Op de laatste site weerklinkt het strijdlied dat bij die marsen wordt aangeheven onder oranje banieren en bij triomfantelijk tromgeroffel, teneinde te herinneren aan de overwinning van Willem III op zijn katholieke tegenstrevers. Deze slag aan de Boyne, 300 jaar geleden, wordt op Internet vooralsnog meer met Oranje geassocieerd dan de bewoners van paleis Noordeinde.

Goed, er zijn wat bescheiden oranjeverenigingen op Internet, en als contrapunt een zo mogelijk nog soberder homepage van het Nieuw Republikeins Genootschap (http://huizen.dds.nl/~nrg-ie). De Troonrede wordt naar ik begreep vandaag niet alleen met de snelheid van het Starr-rapport (= sneller dan het licht) op het net gezet, beeld en geluid zijn door de Internetter ook rechtstreeks thuis te volgen: leuk voor wie geen radio of tv heeft, maar alle begin is moeilijk. Prinsjesdag 1998 zal niettemin te boek staan als de digitale doorbraak van het Huis van Oranje.

Maar eerst moet nog het juiste adres op de KPN Telecompetitie, waar men nu na het intikken van 'www.oranje.nl' terechtkomt, worden verworven. Is het niet symptomatisch voor de groenheid in cyberspace van ons koningshuis, dat hun enig logische en onvervreemdbare Internetadres in handen is van een voetbalpotje?

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)