C O L U M N S  
NIEUWS  |  TEGENSPRAAK   |  SUPPLEMENT   |  AGENDA   |  ARCHIEF   |  ADVERTENTIES   |  SERVICE  

DE DRAAD

Eerder verschenen
columns

De column De Draad verschijnt vijf keer
per week.
Lees De Draad en

schrijf Marie-José Klaver (klaver@nrc.nl)

HJA HOFLAND
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
ELSBETH ETTY
ROEL JANSSEN

Tom Rooduijn, de vaste auteur van De Draad, is met vakantie. Marie-José Klaver (klaver@nrc.nl) zal tot 31 augustus dagelijks een column over Internet schrijven.

plaatje


M A R I E - J O S É   K L A V E R



24 augustus 1998

Geen schotel maar een modem


'Mad as hell' is Internetjournalist Erwin van der Zande op kabelexploitant A2000 vanwege het verdwijnen van de nieuwszender CNN van de Amsterdamse kabel. Morgen verdwijnt CNN, nadat eerder MTV en Discovery Channel onbereikbaar werden voor de Amsterdamse televisiekijker. Voor Van der Zande was dit de druppel die de emmer deed overlopen. Hoe boos hij is, is te lezen op zijn 'site voor alle A2000-gedupeerden'. ,,Waarom wordt mij verdomme niks gevraagd als jullie voor de zoveelste keer een zender van de Amsterdamse kabel of in het pluspakket jagen?''

Uit de Mad Poll, een elektronische enquête op Van der Zandes protest-site, blijkt dat het merendeel van de bezoekers CNN terug wil en bereid is maandelijks een hoger bedrag (ƒ 20,-) te betalen voor meer zenders.

Van der Zande is niet de enige die zijn boosheid op Internet spuit. ,,Alleen als wij, de melkoeien van die gehaaide zakenluitjes van A2000, een vuist maken binden ze misschien in. Dus lever je decoder weer in, neem beslist geen A2000 internet-abo'', schrijft Cliff in de pas opgerichte nieuwsgroep alt.hate.a2000.

In nl.media.tv roept Joost van der Veer Internetgebruikers op om in navolging van 18 Amsterdamse vijfsterrenhotels een leverancier van satellietschotels te zoeken die korting geeft bij afname van een grote partij.

De parodiesite Hatchoo verpakt zijn kritiek op het doorgiftebeleid van A2000 in een humoristische actie, het Minpakket. ,,Ook zo moe van het zappen langs al die zenders? A2000 lost het op! Want wie nu een aansluiting neemt op de kabel van A2000 krijgt elke week een zender minder!''

Is het nu zo erg dat CNN van de Amsterdamse kabel verdwijnt? Ik vind eigenlijk van niet. Het verdwijnen van de Duitse culturele zender West 3, die werd ingeruild voor een Spaanse pulpzender, vond ik een veel groter verlies. CNN is naar mijn smaak een onmogelijke zender om naar te kijken. De berichtgeving is misschien actueel, maar ook eenzijdig (Amerikaans), schreeuwerig en oppervlakkig. Bovendien is CNN-kijken uiterst inefficiënt. Door de vele commercials is de nieuwsdichtheid van de zender gering.

Amsterdammers die CNN niet willen missen, hoeven overigens niet naar Rotterdam te verhuizen (zoals Erwin van der Zande voorstelt) en ook geen dure schotel te kopen. Een modem is voldoende. De website van het news network is even actueel als het televisiestation en kwalitatief veel beter.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)