C O L U M N S  
NIEUWS  |  TEGENSPRAAK   |  SUPPLEMENT   |  AGENDA   |  ARCHIEF   |  ADVERTENTIES   |  SERVICE  

DE DRAAD
Eerder verschenen
columns

De column De Draad verschijnt vijf keer
per week.
Lees De Draad en

schrijf Jeroen van Bergeijk jvb@ziplink.net

JL HELDRING
HJA HOFLAND
YOUP VAN 'T HEK
--> KAREL KNIP
ELSBETH ETTY
ROEL JANSSEN

Tom Rooduijn is met vakantie. De eerste drie weken van augustus zal Jeroen van Bergeijk ( jvb@ziplink.net)dagelijks een column over Internet schrijven.


J E R O E N   V A N   B E R G E I J K



18 augustus 1998

Drudge Report


Nu met de getuigenis en televisietoespraak van president Clinton gisteren de Lewinsky-affaire zijn hoogtepunt bereikte, gaan de gedachten terug naar de "journalist" die de primeur van het schandaal had: Matt Drudge. Journalist staat hier tussen aanhalingstekens omdat Drudge bijzonder omstreden is. Dat neemt niet weg dat hij onlangs een eigen televisieprogramma kreeg aangeboden.

,,Hij is de hippe schandaalzoeker, de Internet informant, de citizen journalist. Iedereen brandt van nieuwsgierigheid naar wat hij nu weer zal gaan zeggen. U kent zijn naam. Hier is: Drudge"" Zo wordt Matt Drudge in zijn wekelijkse programma op het nieuwskanaal FOX NEWS aangekondigd. Met zijn karakteristieke gleufhoed, gezeten achter een te klein bureau waarop natuurlijk een computer staat opgesteld, doet Drudge kond van "exclusives", "scoops" en "cover-ups". Het televisieprogramma verschilt niet veel van wat de citizen journalist - wat dat ook moge zijn - op zijn website brengt. Zo wist Drudge afgelopen zaterdag te melden dat "Monica Lewinsky de minste van de problemen van de president vormt." Clinton zou ,,extreem kinky seks" met Kathleen Wiley in het Witte Huis hebben gehad. Maar bewijzen voor zulke alleraardigste soundbites, daar moet je bij Drudge niet om komen.

Matt Drudge, voormalig employée van de souvenirwinkel van televisiezender CBS, werd een nationale beroemdheid toen hij zeven maanden geleden als eerste berichtte over de Lewinsky-affaire. Terwijl Newsweek twijfelde of het verhaal wel geplaatst moest worden, haalde Drudge de scoop. Zijn naam was in een klap gevestigd. Maar sindsdien is ook de kritiek op Drudge losgebarsten. Mag wat Drudge doet wel journalistiek genoemd worden, zo vraagt menigeen zich af. De kritiek richt zich voornamelijk op zijn werkwijze. Drudge controleert zijn bronnen namelijk nauwelijks. Hij is recentelijk voor de rechtbank gedaagd door Witte Huis adviseur Sidney Blumenthal die 30 miljoen dollar van Drudge eist. Drudge berichtte enkele maanden terug dat Blumenthal zijn vrouw zou hebben mishandeld. Het verhaal bleek niet op feiten te berusten. Maar Drudge heeft zich door dit voorval niet laten weerhouden. Hij blijft berichten cyberspace insturen die hij slecht uit één enkele anonieme bron krijgt. ,,I did not check that story", is zijn mantra als hij weer eens wordt aangevallen in een van de vele talkshows waar hij tegenwoordig een welkome gast is. Een ander punt van kritiek is dat Drudge geen enkele poging doet objectief te zijn: hij heeft een bloedhekel aan Clinton en de Democraten en dat is te merken in zijn berichtgeving. Nooit lees je over een vermeend schandaaltje in Republikeinse kring.

Desondanks - of juist daardoor - is Drudge razend populair op het Internet. De roddeljournalist claimt dat hij 10 miljoen bezoekers per maand trekt. Maar een overtuigender bewijs dat Drudge de gemoederen bezig houdt wordt gevormd door de vele parodieën op de Drudge Report. Zowel de Drudge Retort, Smudge Report en Sludge Report, nemen Drudge"s voorkeur voor linkse samenzweringen, zijn liefde voor irrelevante en schunnige details en zijn minachting voor Democratisch gezinde beroemdheden vrolijk op de hak.

Ondertussen loopt de dag in New York ten einde en gaat president Clinton zo dadelijk het volk toespreken. Natuurlijk ben ook ik nieuwsgierig naar de laatste roddels en nieuwtjes en dus surf ik naar www.drugdereport.com. Maar net als zeven maanden geleden geeft mijn browser de melding ,,There was no responseà" De site kan alle belangstelling klaarblijkelijk niet aan. Als ik na talloze pogingen dan toch contact met de Drudge Report heb gemaakt, blijkt mijn volhardendheid voor niets: Drudge heeft niets te melden dat ik ook al niet op CNN heb gezien.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina"s © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)