C O L U M N S  
NIEUWS  |  TEGENSPRAAK   |  SUPPLEMENT   |  AGENDA   |  ARCHIEF   |  ADVERTENTIES   |  SERVICE  

DE DRAAD
Eerder verschenen
columns

De column De Draad verschijnt vijf keer
per week.
Lees De Draad en

schrijf Jeroen van Bergeijk
jvb@ziplink.net

HJA HOFLAND
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
ELSBETH ETTY
ROEL JANSSEN

Tom Rooduijn is met vakantie. De eerste drie weken van augustus zal Jeroen van Bergeijk ( bergeijk@nrc.nl)dagelijks een column over Internet schrijven.


J E R O E N   V A N   B ER G E I J K



3 augustus 1998

New York Today


,,Life is better in New York Today", is de spitsvondige slogan waarmee de website New York Today (www.nytoday.com), een nieuwe digitale uitgaansgids voor de stad New York, wordt aangeprezen. En net zoals alle goede slogans, is ook deze - op zijn minst een klein beetje - waar. New York Today is de laatste aanwinst in de categorie websites die men hier 'city guides' noemt. Elke behoorlijke stad in Amerika is inmiddels gezegend met tenminste één zo'n city guide. New York alleen heeft er al een stuk of vijf. Een city guide biedt actuele informatie over het stedelijk uitgaansleven: van popconcerten tot filmfestivals, van basketbalwedstrijden tot tentoonstellingen, van Japanse restaurants tot Ierse pubs. De bekendste city guides zijn Sidewalk (www.sidewalk.com), een uitgave van Microsoft, en Citysearch (www.citysearch.com) beide in een tiental Amerikaanse steden aanwezig.

De kracht van de betere city guide is dat alle uitgaansinformatie op één plek bij elkaar wordt gebracht. Stel je voor dat je naar een Broadway voorstelling wilt, in de buurt een restaurant bezoeken en de avond besluiten met een afzakkertje in de nieuwste bar. En dan wil je ook nog weten hoe je vanaf jouw voordeur naar het theater moet komen. Een beetje city guide levert die informatie in een handomdraai. Als je al niet weet naar welke voorstelling je wilt, doet de city guide je een suggestie aan de hand naar gelang jouw voorkeuren: musical, toneel of komedie. Desgevraagd kun je er een beknopte bespreking van de voorstelling op na slaan. Met een muisklik krijg je vervolgens een lijstje gepresenteerd met restaurants in de buurt, gerangschikt naar etniciteit, waardering of prijs (vele ook nog met een online menukaart!). Met nog een muisklik beschik je over een gelijksoortig overzicht van bars en nachtclubs in de directe omgeving. En even zo makkelijk biedt de city guide een routebeschrijving, compleet met uit te printe plattegrond en openbaar vervoer informatie.

De city guide biedt kortom een formidabele service. Ik ga niet meer van huis zonder een blik op Sidewalk of Citysearch geworpen te hebben en mijn abonnement op het papieren Newyorkse uitgaansblad Time Out New York heb ik inmiddels opgezegd. Het enige nadeel dat ik aan de verschillende city guides heb kunnen ontdekken, is dat ze zo op elkaar lijken. Allemaal brengen ze op min of meer dezelfde wijze praktische informatie samen, het verschil zit hem in de toon en kwaliteit van de aanbevelingen en recensies.

De nieuwkomer New York Today echter, steekt met kop en schouder boven de concurrentie uit. De website, een uitgave van The New York Times, gaat nog verder in het integreren van allerleisoortige informatie over de stad New York. De site biedt niet alleen de verplichte uitgaansinformatie, maar ook nieuws (uit de papieren New York Times) over de stad. De filmrecensies, theaterkritieken en restaurantbesprekingen behoren tot het beste wat er op het web te vinden is. En bovendien is heel New York Today te personaliseren. Dat wil zeggen dat na het invullen van een uitgebreide vragenlijst, de website je op maat toegesneden live verkeersinformatie geeft en je verblijdt met nieuws uit jouw woonbuurt. Dat wil ook zeggen dat wanneer je een liefhebber bent van bijvoorbeeld salsa muziek of experimenteel theater, New York Today je bij het inloggen opmerkzaam maakt op wat er op die terreinen in de stad valt te beleven. En helemaal fascinerend - alhoewel ik me afvraag hoeveel mensen daarvan echt gebruik zullen maken - is de optie om de opgevraagde informatie te transporteren naar agenda software als Microsoft Outlook en desgewenst zelfs te downloaden naar dat nieuwe speeltje van de digitale jet-set: de palmtop computer. Gemak dient de mens.

Rest de vraag waarom Nederland geen equivalent van de city guide kent. Iedere Nederlandse kennis die ik op het bestaan van New York Today opmerkzaam maak, verzucht waarom dat te onzent nou niet bestaat. Voor de ervaren websurfer is na veel gezoek ook in Nederland de informatie die de doorsnee Amerikaanse city guide biedt wel te bemachtigen. Maar een plek waarop die informatie wordt samengebracht en op een overzichtelijke manier gepresenteerd ontbreek ten ene male. Is het omdat er in Nederland nog te weinig mensen op het Net zitten om zo'n dienst economisch haalbaar te maken? Heeft het te maken met een gebrek aan avontuurlijke geldschieters? Of juist met een gebrek aan avontuurlijke Internet entrepeneurs?


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)