C O L U M N S  
NIEUWS  |  TEGENSPRAAK   |  SUPPLEMENT   |  AGENDA   |  ARCHIEF   |  ADVERTENTIES   |  SERVICE  

DE DRAAD
Eerder verschenen
columns

De column De Draad verschijnt vijf keer
per week.
Lees De Draad en

schrijf Tom Rooduijn rooduijn@nrc.nl

JL HELDRING
HJA HOFLAND
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
ELSBETH ETTY
ROEL JANSSEN


T O M   R O O D U I J N



29 juli 1998

Een wansmakelijk mengsel


De dagelijkse verschijningsvorm van deze webkrant is in feite strijdig met dit permanent te raadplegen en te verversen medium. De editie die u vandaag leest 'zakte' om half twee, vervolgens werd de krant 'overgeseind' naar een aantal drukkerijen in Nederland. Een deel van die krant van vandaag wordt geselecteerd en gereed gemaakt voor publicatie op Internet. Deze rubriek is 'original content', zoals dat zo mooi in Internet-jargon heet: tekst uitsluitend bedoeld voor de webpagina's, die niet die absolute deadline van de 'dagkrant' kent.

Vandaar dat ik u kan berichten dat de rennerskaravaan in de Tour de France opnieuw is afgestapt, uit protest tegen de aanhoudende 'heksenjacht' die de Franse justitie op de van dopinggebruik verdachte wielrenners heeft geopend. Pas na een uitvoerig overleg tussen de Tour-directeur en een delegatie van de renners werd er weer gereden.

Zelden zag ik in de Tour zulke indringende en huiveringwekkende beelden: renners die na een kwartier stilstaan weer stapvoets en druk pratend gingen rijden en elkaar van hun rugnummers ontdeden. Door deze 'opstand', zoals Mart Smeets het uitdrukte, wordt een aankomst vóór de duisternis in étappe-plaats Aix-les-Bains uiterst onwaarschijnlijk.

Nadat de Tour met de laatste twee bergétappes weer enigszins zijn gebruikelijke loop had genomen, maakt de dag van vandaag duidelijk dat de Tour de France ernstig in zijn voortbestaan wordt bedreigd. Over de manier waarop door Franse opsporingsambtenaren is omgegaan met TVM-renners - de directe aanleiding voor de tweede staking in de Tour van '98 - leest u elders in deze editie. Dit stukje komt niet alleen voort uit een behoefte u van de jongste ontwikkeling in dit sportdrama op de hoogte te stellen, maar ook uit oprechte zorg: wat betekent dit voor de toekomst van de Tour, voor topsport in het algemeen?

Het is een wansmakelijk mengsel geworden, de Tour van dit jaar: een combinatie van fysieke inspanningen, rustieke landschappen en 'flics' die rennershotels binnenvallen en een ploegleider in een boevenwagen het land door rijden. Het is goed voor te stellen dat geen van de betrokkenen hier nog langer trek in heeft: renners die als drugsverslaafden worden vervolgd en sponsors en organisatoren die daarmee niet wensen te worden geassocieerd.

Cynisch genoeg levert dit slalommen langs het ravijn door een heel sportevenement wel fascinerende televisie op. Als ik weer kijk, zie ik dat de renners andermaal zijn afgestapt.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)