C O L U M N S  
NIEUWS  |  TEGENSPRAAK   |  SUPPLEMENT   |  AGENDA   |  ARCHIEF   |  ADVERTENTIES   |  SERVICE  

DE DRAAD
Eerder verschenen
columns

De column De Draad verschijnt vijf keer
per week.
Lees De Draad en

schrijf Tom Rooduijn rooduijn@nrc.nl

JL HELDRING
HJA HOFLAND
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
ELSBETH ETTY
ROEL JANSSEN


T O M   R O O D U I J N



22 juni 1998

Hoe 'echt' is Internet?


Internet wordt wel omschreven als een andere 'werkelijkheid', parallel aan die van het 'echte' leven. Het individu dat zich op het net voortbeweegt is volgens die opvatting een ander dan degene die het toetsenbord bedient. De 'netizen' heet en doet anders dan zijn of haar alter ego, maar is daardoor niet minder 'echt'.

In de digitale samenleving gelden andere normen en waarden, maar ze zijn even reëel als die in de 'atomaire' maatschappij. De 'netiquette' schrijft ondermeer voor dat gij niet ongevraagd reclame zult verspreiden, dat gij niet al te particuliere ontboezemingen aan groepen zendt en dat gij niet klakkeloos andermans homepage zult stelen. Wel is het geoorloofd de 'veiligheid' van providers en grote ondernemingen te testen, zo blijkt u de recente berichtgeving over World Online. Sterker, wie in het dagelijks leven de koevoet hanteert behoort tot een bedenkelijke onderklasse, zijn equivalent in cyberspace geldt als een regelrechte Robin Hood. De ene dag zet de held een computerkraak, 's anderendaags laat hij zich goed betalen om het digitale veiligheidsscherm van een bedrijf te verbeteren. De hacker eet van twee walletjes: hij strijdt aan beide fronten van de beveiligingswedloop.

Na de beschuldigingen in de pers van 'lekken' schreef Internet-provider WOL vorige week een 'hackers-prijsvraag' uit, waarbij een bedrag van 15 duizend gulden werd uitgeloofd. Een groep computerkrakers, 'Team Delta', wist binnen de gestelde termijn een postbus te openen; de provider beloofde, ondanks de 'procedurefout van een uitzendkracht' die aan de 'geslaagde hack' ten grondslag lag, het bedrag uit te keren. Onveiligheid aangetoond!, klonk het triomfantelijk uit hackershoek.

Met de vergelijking tussen cyberspace en het 'echte' leven wordt vaak naar believen omgesprongen: hij gaat wel op òf desgewenst helemaal niet. De ene keer moeten we niet opkijken van wat racisme en kinderporno op Internet, want dat is immers 'in het echt' in dezelfde hoeveelheden aanwezig. De andere keer getuigt een Internet-provider van een onverantwoorde nonchalance als van de circa 800 duizend hack-pogingen er welgeteld één slaagt.

Terwijl, als we hier de vergelijking met het 'echte' leven zouden maken, Internet nog altijd een oneindig veel veiliger communicatiemiddel blijkt te zijn dan de traditionele posterijen. Stel, de onlangs afgesplitste post-afdeling van KPN looft 15 duizend gulden uit aan de degene die een brief weet te onderscheppen. Een berg correspondentie, ontvreemd uit talloze brieven- en postbussen, postkantoren, trapportalen en fietstassen is het resultaat - nog afgezien van de stapels met post die überhaupt zijn bestemming niet bereikt.

Wie een brief post of zijn creditcard afgeeft, moet niet verbaasd zijn als daarmee een keer iets mis gaat. Ook wat dat betreft onderscheidt Internet zich niet van het 'echte' leven.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)