C O L U M N S  
NIEUWS  |  TEGENSPRAAK   |  SUPPLEMENT   |  AGENDA   |  ARCHIEF   |  ADVERTENTIES   |  SERVICE  

DE DRAAD
Eerder verschenen
columns

De column De Draad verschijnt vijf keer
per week.
Lees De Draad en

schrijf Tom Rooduijn rooduijn@nrc.nl

JL HELDRING
HJA HOFLAND
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
ELSBETH ETTY
ROEL JANSSEN


T O M   R O O D U I J N



26 mei 1998

Tim Krabbé on line


Geparodieerd worden geldt volgens een oude wijsheid als de hoogste vorm van vleierij. Door de huidige stand van de communicatietechniek is er nog een hogere vleierijvorm mogelijk: onderwerp te zijn van een homepage. Werd gisteren in deze rubriek aandacht besteed aan de site over leven en werken van Friedrich Weinreb, vandaag iets over de alomtegenwoordigheid op Internet van de schrijver Tim Krabbé

Op 'De Tim Krabbé page' geeft Klaas Jan Huizing analyses van drie romans van de schrijver en doet hij verslag van een ontmoeting met Krabé op 5 april jongstleden te Leeuwarden. Een begeleidende foto laat een breed lachende jongeman zien die de door hem bewonderde auteur trots de hand schudt. ,,Krabbé betoogde dat het verzinnen van een verhaal niet moeilijk is'', schrijft Huizing. ,,Hij demonstreerde dit aan de hand van zijn roman 'Vertraging'. Op de terugweg naar Nederland maakte hij een tussenlanding in Minneapolis, waar hij voldoende tijd had om een dagje door deze stad te dwalen. Dit vond hij een surrealistische ervaring. Dit idee combineerde hij met aantekeningen van een jeugdliefde in België. Omdat hij net in Australië was geweest, werd 'Vertraging' hier gesitueerd.'' Een simplificatie gesmoord in jeugdig enthousiasme.

Gisteravond was in het NPS-programma 'De Avond van het Boek' te zien hoe op middelbare scholen voor de lezing van een compleet boek het grondig doornemen van een uittreksel in de plaats is gekomen. Lezen 'voor de lijst' dreigt synoniem te worden aan het in de kop stampen van samenvattingen. Internet speelt bij de distributie van de uittreksels een belangrijke rol. Naast de behandeling ,,met behulp van de structuurmethode van Blok'' van 'Het Gouden Ei', 'Vertraging' en 'De Grot' door Klaas Jan Huizing, zijn van Tim Krabbé (ondermeer op www.uittreksels/vuurwerk.nl/nederlands) samenvattingen te vinden van 'De Renner' en 'Het Gouden Ei', evenals wat summiere biografische gegevens, zoals: ,,Tim Krabbé leeft nog en hij schrijft niet onder pseudoniem.'' Toch is daarmee de honger naar Krabbé nog niet gestild: ,,Wie heeft een uittreksel van De Grot?'', roept Rebacca Kruger op zo'n uittreksel-ontmoetingsplaats. Deze scholier houdt blijkbaar van lezen noch van zoeken.

Het 'Schrijversnet' gaat nauwelijks dieper in op het werk van de auteur. Er is een bibliografie te vinden, een portret van fotograaf Frans Schellekens en een antwoord op de vraag welk boek Tim Krabbé op zijn nachtkastje heeft liggen (www.schrijversnet.nl/nachtkastje/krabbe.htm). De gulzigheid die de auteur in de wieler- en schaaksport aan de dag legde, blijkt zich ook in zijn leesgedrag te openbaren. ,,Op, in, onder en rond'' het nachtkastje van Krabbé bevinden zich maar liefst 39 titels, van 'De lange zondag van de verloving' van Sebastien Japrisot tot 'Wonderful life' van Stephan Jay Gould. ,,Die boeken liggen daar omdat ik ze heb gelezen, half heb gelezen , heb doorgebladerd, of van plan ben te lezen'', verklaart Tim Krabbé zijn eigen lijst waarmee hij hoopt te laten zien ,,wat een veelzijdig, ontwikkeld, veeltalig, interessant, slordig iemand'' hij is. En omdat ook op Internet het ironieteken ontbreekt, besluit Krabbé met: ,,Overigens, op mijn WC liggen...'', waarna nog 18 titels volgen.

Krabbé, een verwoed Internet-schaker, heeft zich in een interview in het tijdschrift 'New in Chess' uitgelaten over een eindspel met vier pionnen tegen een koningin. Wie meer wil weten over de schaker Tim Krabbé verwijs ik naar de nieuwsgroep rec.games.chess.analysis en naar de site die Tim Krabbé en zijn zoon Esra zelf onderhouden.

Over die site, en de reactie van de samenstellers van de Weinreb-site, morgen meer.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)