C O L U M N S  
NIEUWS  |  TEGENSPRAAK   |  SUPPLEMENT   |  AGENDA   |  ARCHIEF   |  ADVERTENTIES   |  SERVICE  

DE DRAAD
Eerder verschenen
columns

De column De Draad verschijnt vijf keer
per week.
Lees De Draad en

schrijf Tom Rooduijn rooduijn@nrc.nl

JL HELDRING
HJA HOFLAND
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
ELSBETH ETTY
ROEL JANSSEN


T O M   R O O D U I J N



14 mei 1998

De Pee Cam


Hoewel het naar het schijnt het meest bekeken wordt, heb ik er tot nu toe niet over geschreven: seks op Internet. Niet uit principe, maar omdat er weinig opmerkelijks over te melden viel. Het is wat het is: meer of minder expliciete plaatjes waarmee de belangstellende wordt verleid zijn creditcardnummer in te vullen. Maar sekssites zijn in voortdurende ontwikkeling, vanwege de moordende concurrentie en omdat de klant steeds iets nieuws wil.

Uit het ochtendblad maakte ik op dat er op Internet tegenwoordig grote vraag bestaat naar naakt- en seksfoto's van film- en televisiesterren. Die plaatjes zijn gemaakt met behulp van computerprogramma's als Photoshop, waarmee foto's kunnen worden geretoucheerd en gemanipuleerd. Men neme het hoofd van Pamela Anderson en het naakte lichaam van een fotomodel en plakke het naadloos aan elkaar: kassa.

De actrice Alyssa Milano van de tv-serie 'Melrose Place' neemt de exploitatie van haar gezicht in combinatie met andere, in soms zeer compromitterende toestand verkerende lichamen niet langer. ,,Milano wordt gesteund door haar hele familie'', meldt het AD, ,,vooral door haar moeder die op het bestaan van dit fenomeen stuitte toen haar 12-jarige zoon op Internet op zoek ging naar foto's van zijn beroemde zuster.''

De familie Milano nam een advocaat in de arm en klaagde de exploitanten van sekssites met 'beroemd bloot' aan. De zaak moet jurisprudentie opleveren die tot nu toe ontbreekt: wel stelt de wet elke Internetter verplicht boven de 18 te zijn, alvorens hij of zij pornografie gaat bekijken; over het knip- en plakwerk met beroemdheden bestaan in de Verenigde Staten geen duidelijke regels.

Een snelle surftocht langs een aantal sekssites leverde tal van 'Nude Celebs' belovende organisaties op: van 'Claudia Schiffer's topless teenage pics' en 'Sharon Stone's naked teenage nudes' tot 'Maria Cary's teens upskirt' en 'Pamela Anderson Lee's shaved pussy getting fucked hard (we show you up close)!' Maar ook worden, onder het motto 'All the President's Babes', naaktfoto's in het vooruitzicht gesteld van de vrouwen met wie president Clinton seks zou hebben gehad: Monica Lewinsky, Elizabeth Ward Gracen en Paula Jones. Hier worden de 'ongecensureerde foto's' gebracht als 'nieuws', wat het verbieden ervan moet bemoeilijken.

Een kleine speurtocht naar Nederlandse equivalenten levert niet veel meer op dan een 'nepsite' waarop ,,Bekend Nederlands Vrouwennaakt'' van ondermeer Daphne Deckers en Anita Witzier en ,,oude foto's van Viola Holt'' worden aangekondigd bij een 'continue'-vakje dat automatisch op de loop gaat voor de cursor (het URL vermeldt de Rijksuniversiteit Utrecht) en een afbeelding van een telefoonkaart waarop Linda de Mol gedecolleteerd als Kim Basinger poseert. Slechts een onvervalste sekssite-exploitant lokt kijkers met de belofte dat er een blote Tatjana Simic is te zien - tegen betaling, uiteraard.

Op een aantal seks-homepages kwam ik nòg een - althans, voor mij - nieuw verschijnsel tegen: veel exploitanten prijzen tegenwoordig ook een afdeling voor de echte voyeur aan. Ze beweren verborgen camera's te hebben geïnstalleerd in ,,kleedkamers voor vrouwen, bruinstudio's, damesdouches'' en, als klap op de vuurpijl, ,,het damestoilet!'': de camera in die laatste ruimte heet liefkozend de 'Pee Cam'.

Niet alleen broertjes van beroemde vrouwen lopen de kans hun zuster ontkleed op Internet aan te treffen.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)