C O L U M N S  
NIEUWS  |  TEGENSPRAAK   |  SUPPLEMENT   |  AGENDA   |  ARCHIEF   |  ADVERTENTIES   |  SERVICE  

DE DRAAD
Eerder verschenen
columns

De column De Draad verschijnt vijf keer
per week.
Lees De Draad en

schrijf Tom Rooduijn rooduijn@nrc.nl

HJA HOFLAND
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
ELSBETH ETTY
ROEL JANSSEN


T O M   R O O D U I J N



28 april 1998

Bruine sites


,,Duitsland moet het land van de Duitsers blijven'', opent het partijprogramma van de Deutsche Volksunion. Het is te lezen op de homepage van de DVU, die dit weekeinde in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt met dertien procent van de stemmen de vierde partij werd.

,,Dat betekent: beperking van het aantal buitenlanders'', vervolgt het programma, ,,stop de groeiende stroom vreemdelingen, bespoediging van de asielprocedures, uitwijzing van criminele buitenlanders.'' Het partijprogramma roept op tot maatregelen om misbruik van asielrecht sneller en effectiever aan te pakken en om ,,de belangen van het Duitse volk te beschermen en te bevorderden''.

Terwijl de in München wonende uitgever en DVU-voorman Gerhard Frey zelden publiekelijk in de deelstaat verscheen, brachten zijn alom aangebrachte posters, zijn reclamevliegtuigjes en zijn doelgerichte direct-mail-actie de multimiljonair in Saksen-Anhalt een opmerkelijke zege. Ook Internet werd ingezet, de plaats waar extreem-rechts de krachten bundelt en internationale contacten onderhoudt.

Thulenet is zo'n vanuit Duitsland (onder een 'com'-adres) opererend rechts-extreem en vreemdelingvijandig gezelschap. ,,Wij moeten het bestaan van ons volk en de toekomst van onze blanke kinderen veilig stellen'', luidt het devies van Thulenet. ,,Multicultureel = monoprimitief'' staat in de beginselverklaring van deze organisatie, die voor het contact tussen de leden een netwerk van mailboxen heeft opgezet. Op een landkaartje is te zien dat ook in Nederland een filiaal van Thulenet te vinden is: 'Ost-West-White-Board', alias 'Weerwolf' te Arnhem.

Frank Rennicke is een bard die, zichzelf op de gitaar begeleidend, een lied ter verheerlijking van nazi Rudolf Hess op het repertoire heeft staan. Hij is een vertegenwoordiger van de talrijke extreem rechtse groepen en individuen die in Duitsland muzikaal hun passie voor het derde rijk uitdragen. Daar horen vanzelfsprekend ook ballades bij waarin de haat jegens buitenlanders wordt vertolkt. Rennicke dankt zijn homepage aan het Zweedse rechts-extremistische platenlabel Nordland en beklaagt zich over de zijns inziens beperkte vrijheid van meningsuiting in de Bondsrepubliek, waartegen hij, naast het bekende blauwe lintje, een 'Welt Weiter Widerstand' proclameert. Een voorbeeld van het soort uitingen dat blijkbaar wel door de beugel kan: Rennicke toont een foto van een gebouw (stadhuis?) met het opschrift: ,,Rechtsextremisten unerwünscht! Die Bürger der Stadt Passau''. Onder de foto het commentaar van de zanger: ,,We herinneren ons opschriften als: 'Juden unerwünscht'. Wanneer komen de concentratiekampen?''

Ook de ,,eerste nationaal-socialistische page op Internet'' beklaagt zich over het gebrek aan vrijheid - ,,ten gevolge van de joodse wetten in het vaderland'' - om het gedachtengoed publiek te maken. Daarom 'behelpen' de neonazi's zich op de server van de Amerikaanse white power-beweging. ,,Je moet niet langer de leugens van de joodse media geloven'', aldus het Duitse 'NS-front'. ,,Wij maken onze eigen media, hier op Internet!!!!''

Een ogenschijnlijk serieus getoonzette site is die van 'German Historical Documents'. Deze site bevat de verongelijkt gestelde waarschuwing dat ,,vrije informatie en meningsuitingen in samenhang met Hitler-Duitsland en de Holocaust'' met maximaal vijf jaar opsluiting worden bestraft. Bij nadere bestudering is dit een virtueel postorderbedrijf voor alle mogelijke neo-nazistische teksten en parafernalia, van 'viking-juwelen' tot cd's en cassettes met strijdliederen. Wie belang stelt in toezending van de ongekuiste versie van Adolf Hitlers 'Mein Kampf' (,,A must read for anyone studying the Third Reich period'') kan terecht bij Coletti Booksellers in Pasadena.

Interessant van dit soort sites is vooral de voortdurende verkenning van de grenzen, in geografische zowel als in juridische zin. Bedreigende boodschappen, verpakt in gejeremieer over vrijheid.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)