C O L U M N S  
NIEUWS  |  TEGENSPRAAK   |  SUPPLEMENT   |  AGENDA   |  ARCHIEF   |  ADVERTENTIES   |  SERVICE  

DE DRAAD
Eerder verschenen
columns

HJA HOFLAND
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
ELSBETH ETTY
ROEL JANSSEN


T O M   R O O D U I J N

De column De Draad verschijnt vijf keer per week.
Reacties naar rooduijn@nrc.nl



24 FEBRUARI 1998

'Virtuele jood'


Zoals ik gisteren al vaststelde, riep mijn stukje over neonazistische sites op internet nogal wat reacties op.

,,Inderdaad wemelt het op Internet van sites die racisme propageren en de holocaust ontkennen'', meldt mij Kees Booij. ,,Ik heb er geen aantekening van gehouden als ik ze tegenkwam.'' Wel signaleert hij de nogal verdekte vorm die wordt gehanteerd om lectuur waarin de holocaust wordt ontkend aan de man te brengen. ,,Bij het zoeken naar gegevens over Hitler vond ik David Irving, geciteerd in 'Journal of Historical Review'. Pas bij het lezen realiseerde ik mij dat het geen reviews zijn maar review in de zin van revisioneren. Schijnbaar objectief, maar daarom des te gevaarlijker zijn de artikelen daarin.''

Booij verwijst naar de discussielijst H-Judaic. ,,Deze discussiegroep en ook H-Antisemitism bevat vaak berichten over de ontkenning van de Holocaust. Over deze lijsten en soortgelijke zie //h-net.msu.edu.'' op H-Judaic blijkt al enige tijd een discussie gaande te zijn over de inventarislijsten van de grootste boekhandel ter wereld, Amazon in de Verenigde Staten. Daarin wordt revisionistische lectuur ondergebracht in dezelfde categorie als serieuze studies over de Tweede Wereldoorlog.

,,One of the greatest dangers involved with Amazon's selling of Holocaust denial literature'' schrijft Scott Passman, ,,is the way in which it is marketed. When I received the initial posting from Amazon on Mr. Faurisson's latest work, it was via their automated mailing system and it was listed as being 'a history of the Holocaust'. Someone with no prior knowledge could assume that this work presented an accurate account of the Shoah.''

In Le Monde van 19 februari kwam ik een bericht tegen, waaruit blijkt dat neonazi's die zich op Internet manifesteren door de politie niet geheel onopgemerkt blijven. Een daad van grafschennis door vier jongemannen in Toulon leidde, via nationaal-socialistisch propagandamateriaal bij een hunner thuis, naar een invloedrijke internationale groep neo-nazi's. Deze groep, Charlemagne Hammer Skin, verspreidt het blad 'Wotan' (Will of the Aryan) dat vol staat met rassenhaat en oproepen tot misdaden tegen de menselijkheid. Er is ook een Internet-editie van het blad. De Franse politie kon vijftienhonderd sympathisanten van CHS identificeren en spoorde de leider van de groep op. Deze Hervé Guttoso, die in Londen woont, is inmiddels door Scotland Yard aangehouden. Hij wordt verdacht van het bedreigen met de dood van Franse ingezetenen.

Maar de sterke arm heeft de site van CHS nog niet weten te bereiken. Een kleine zoekactie leidt naar een van de meest wansmakelijke uitingen van racisme die ik onder ogen kreeg: een 'Tamago-juif' waarop een grijpgrage man met een haakneus die 'pognon' (geld) roept. In de 'gebruiksaanwijzing' staat te lezen hoe het 'deportatienummer' kan worden verkregen, een besnijdenis kan worden uitgevoerd en gelachen kan worden om de 'Histoires drôles' van ,,de zes miljoen, de holocaust, de gaskamers, de menselijke zeep, de experimenten van dr mengele, etcetera''.

Deze 'Tamago-juif' zou een leuk presentje zijn voor jong en oud 'pour Hannukah'; wie vóór 24 december bestelt krijgt er gratis een doos Kleenex bij, om te huilen vanwege de misdaden tegen de menselijkheid en de schadevergoedingen.

De virtuele jood' van CHS is de cynisch eigentijdse vertaling van een onuitroeibare gedachte.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)