C O L U M N S  
NIEUWS  |  TEGENSPRAAK   |  SUPPLEMENT   |  AGENDA   |  ARCHIEF   |  ADVERTENTIES   |  SERVICE  

DE DRAAD
Eerder verschenen
columns

HJA HOFLAND
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
ELSBETH ETTY
ROEL JANSSEN


T O M   R O O D U I J N

De column De Draad verschijnt vijf keer per week.
Reacties naar rooduijn@nrc.nl



23 FEBRUARI 1998

Overkill


Mijn stukje over de neonazistische, revisionistische en anti-semitische sites lokte nogal wat reacties uit. Ik wees daarin op organisaties als Nizkor en Hatewatch, die met de beste bedoelingen ageren tegen dit soort informatie, maar tegelijkertijd, door het plaatsen van lijsten met links, een bron van ideeën vormen voor wie zich met twijfelachtige bedoelingen in dit gedachtegoed wil verdiepen. Anders gezegd: is het middel niet erger dan de kwaal?

Karin Vaneker herinnerde me in haar email in dat verband aan een bericht dat haar was bijgebleven: ergens in Nederland gaf een burgemeester toestemming aan een rechtsradicale groepering om te demonstreren. Ongeveer tweehonderd demonstranten, ,,ongetwijfeld dolblij met de democratische beslissing'', gingen de straat op. Maar tegelijk verschenen er rond de tweeduizend 'belangstellenden, tegenstanders'. ,,Gevolg: de demonstreerders dropen af'', schrijf Vaneker. ,,Misschien dat de Stichting Samenwerkend Verzet door de overkill aan haatsites en een klein Nederlands onderzoekje ziet dat het a. internationaal dweilen met de kraan open is b. dat het beter is de laatste Nederlandse fanatiekelingen op haatgebied 'beter' te leren.'' Terwijl Vaneker mijn stukje las, zag ze op CNN een programma over dit onderwerp.

Ze wees mij op de aan Nizkor en Hatewatch verwante organisaties als Klanwatch en adl.org en ook op stormfront.org, dat een zeer uitgebreide vraagbaak blijkt te zijn voor aanhangers van de 'White Power'-beweging. Op de homepage van Stormfront wordt verklaard dat deze site een ,,bron is voor die dappere mannen en vrouwen die vechten om een witte westerse cultuur, idealen en vrijheid van meningsuiting en vergadering te behouden.'' Deze site is een forum voor het uitstippelen van ,,strategieën en het vormen van politieke en sociale groepen'' teneinde te overwinnen.

De aanhangers van White Power beschouwen zich niet als 'racist' en horen naar hun overtuiging niet thuis op de lijsten van anti-haat-campagnes. ,,In een artikel getiteld 'What is racism?' wordt uiteengezet ,,hoe blanken schuldig worden gemaakt en als 'haatdragend' afgeschilderd, door alleen maar voor hun eigen volk en cultuur op te komen''. Deze zalvende - en in zichzelf tegenstrijdige - frase wordt na enig bladeren alweer onderuitgehaald door antisemitische pagina's waarbij bijvoorbeeld allerlei 'grote namen' uit de wereldgeschiedenis - van Seneca tot Churchill, van Cicero tot Lenin - worden geciteerd om joden te belasteren.

Ergens staat te lezen dat Stormfront is opgezet als ,,tegenwicht tegen organisaties als het Simon Wiesenthal Centrum''. Je moet maar durven. Ook het holocaust-ontkennende deuntje wordt door White Power aangeheven. Een enorme lijst met links leert hoe welig deze categorie informatie op Internet tiert. In de Verenigde Staten is vooralsnog weinig te merken van het weren ervan; Stormfront geeft zelf op een nieuwspagina aan dat de providers Geocities en America Online er niet happig op zijn, al weigerde de laatste onlangs, aldus Stormfront trots, ,,de Texas Klan's Site te sluiten''. Dat er veel vraag naar dit dubieuze aanbod is, blijkt wel uit de op de site gepubliceerde hitlijst: meer dan 45 duizend bezoekers in de afgelopen maand.

,,Het bezoeken van die sites ging me gemakkelijker af dan de in NRC Netstroom genoemde Holocaust-site die Spielberg maakte omdat er kinderen waren die om Schindler's List moesten lachen'', schrijft Karin Vaneker. ,,Daar kwam ik niet verder dan de eerste pagina en verder hoef ik het ook niet te zien, om te weten tot welke gruwelijkheden mensen in staat zijn.''

Dank voor de informatie, morgen meer.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)