U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    A R C H I E F  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  OUDE NUMMERS  
  FILMARCHIEF  
  DOCUMENTATIESERVICE  

Haal meer uit de zoekmachine

Met NexTrieve kunt u een foute zoekopdracht geven, terwijl toch het gezochte tevoorschijn komt. Deze 'fout-tolerante' aanpak biedt meer mogelijkheden dan het zoeken louter op exact de juiste spelling. Wie bijvoorbeeld 'Soendijk' intikt omdat hij niet precies weet hoe de naam van een Nederlandse actrice wordt gespeld, komt toch uit bij Renée Soutendijk.

In de meeste gevallen levert een rechtstreekse, intuïtieve benadering de beste resultaten op. In sommige gevallen kan niettemin een beetje meer inzicht het zoekresultaat verbeteren.

NextTrieve zal altijd proberen dat te vinden wat het dichtste ligt bij uw zoekopdracht. Dat kan in sommige gevallen, als uw zoekopdracht weinig overeenkomst vertoont met wat dan ook in de databank, een wat raadselachtig resultaat geven. Dat kan ook gebeuren als u uw vraag te lang maakt.

Anders dan bij andere zoekmachines past NextTrieve het 'naar-verwantschap-zoeken' toe op de hele vraag, dus als verschillende woorden worden ingevoerd, waarvan geen enkele combinatie te vinden is, kan het resultaat worden verstoord. Probeer in dat geval een of twee, of andere woorden.

Een bruikbare zoekstrategie

Als uw zoekopdracht niet oplevert wat u zoekt, dan helpt misschien een aanpassing van uw zoekstrategie.

  • Begin met een of twee woorden. Twee woorden werkt meestal het beste.

  • Voeg alleen woorden toe als teveel van de juist gespelde woorden zijn gevonden.

  • Gebruik alleen meer woorden als ze onderdeel uitmaken van een zin of uitdrukking waar u in het bijzonder naar op zoek bent.

  • Als een van de woorden belangrijker is dan de andere in een meer-woorden-zoekopdracht. Probeer dan ook te zoeken op die belangrijker woorden. Dit kan verschillende variaties in de spelling of stam van dat woord opleveren.

  • Als de spelling in het door u gelokaliseerde anders is dan u meent dat die moet zijn, probeer dan ook op de volgens u juiste spelling voor wellicht meer resultaat.

Verfijndere zoekfuncties

U zult de verfijnde zoekfuncties bijna nooit nodig hebben. Het is handig om te gebruiken als u er zeker van bent dat wat u zoekt in de databank aanwezig is, terwijl u vreest dat de door u gehanteerde spelling afwijkt van de werkelijkheid. In dat geval kunt u het zoeken-naar-verwanten verhogen, de meest gebruikte instellingen zijn 'moderate' en 'very'. Meestal blijkt dit handig te zijn als u zich alleen maar vaag een naam of titel herinnert of als uw spelling van een woord, naam of titel sterke verwantschap vertoont met iets anders in de databank.

Het is dus niet zo dat een minimale instelling op zoeken-naar-verwantschappen uitsluitend de exact gelijk gespelde woorden oplevert. NextTrieve is altijd fout-tolerant, verhoging ervan dient alleen te worden gebruikt bij heel gebruikelijke woorden of zinnen.