U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    F I L M A R C H I E F  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE

  OUDE NUMMERS  
  FILMARCHIEF  
  DOSSIER OPSPORING  
  DOCUMENTATIESERVICE  

T I T E L : Wings of Courage
R E G I E : Jean-Jacques Annaud
M E T : Craig Sheffer, Elizabeth McGovern, Tom Hulce en Val Kilmer

Bril brengt drama in bergen levensecht en akelig dichtbij

LUCAS LIGTENBERG
Gewapend met 3D-brillen zitten een paar honderd toeschouwers in het Newyorkse Sony IMAX-theater te kijken naar een tweedekker die over de Andes scheert. Het is levensecht, levensgroot en akelig dichtbij. Als ik mijn hand uitsteek pak ik het uiteinde van de vleugel, weet ik zeker. Een paar stoelen verderop strekt iemand inderdaad zijn arm uit in de richting van het doek.

Wings of Courage, slechts vertoonbaar in vier theaters in de Verenigde Staten, is de eerste oorspronkelijke speelfim in IMAX 3D. Het grootformaat en het diepte-effect zorgen voor een onvergetelijke belevenis. In een nachtclub in Buenos Aires zitten enkele personen aan een tafeltje en als de camera iets inzoomt zit de toeschouwer daar zelf ook. Champagne, olijven en blokjes kaas liggen voor het grijpen. De andere personen aan tafel zitten zo dicht op je dat je terugdeinst. Je kijkt naar hun kleren en ziet het weefpatroon, je kijkt naar een sigaret en de rooksliert is een weelderige sluier. Dan, als om het effect nog eens te accentueren, loopt er een sigarettenverkoper voorlangs. Even later is het bukken geblazen want een ronkende tweedekker vliegt vanaf het scherm bijna de zaal in. Ook een afgeschoten vuurpijl mist de toeschouwers maar net.

Als we het zich vergapen aan de techniek buiten beschouwing laten, blijft er een eenvoudige en charmante film over. Boeiend is de film vooral omdat Wings of Courage is gebaseerd op een waargebeurd verhaal uit de tijd dat postvliegers de Andes overstaken in fragiele vliegtuigjes. Enkele tientallen piloten overleefden hun vlucht niet. De protagonist in Wings of Courage, Henri Guillaumet, begon op vrijdag 13 juni 1930 aan zijn vlucht, maar strandde nog diezelfde dag in een storm. Een zoekactie mislukte en Guillaumet begon in de bittere kou zonder veel proviand aan een overlevingstocht. Hij wist dat hij vijf bergkammen over moest en hij haalde het. Een week later werd hij gevonden door Argentijnse schaapherders. Dat was wereldnieuws in die tijd.

De toenmalige 'Aéropostale' bezorgde post tussen Frankrijk en Zuid-Amerika. Aan het hoofd van de operatie stond Antoine de St. Exupéry, beter bekend als de schrijver van onder meer Le Petit Prince. 'St. X' wordt gespeeld door Tom Hulce. Zijn piloot Guillaumet, gespeeld door Craig Sheffer, is vooraf gewaarschuwd: de Andes geeft geen mensen terug. Dat is de uitspraak die voortdurend door Guillaumets hoofd spookt terwijl hij, de uitputting nabij, verder sjokt over het ruige, besneeuwde terrein. Hij houdt zichzelf overeind door aan zijn geliefde Noelle (Elizabeth McGovern) te denken, zo vertelt het verhaal.

Regisseur Jean-Jacques Annaud heeft de eindeloze bergketens van de Canadese Rocky Mountains, waar Wings of Courage is gefilmd, prachtig in beeld gebracht. De goed gedoseerde dramatiek werkt prettig. Poststempels met de datum van de dagen dat Guillaumet onderweg is vertellen de kijker dat hij naar een ouderwets avontuur kijkt, maar het cliché van de dagelijkse krantekoppen of de opgewonden radio-omroepers blijft hem bespaard.

Ach, hoe mooi zou de achtervolging in The French Connection kunnen zijn op IMAX in 3D. Hoe gruwelijk zouden scènes uit Reservoir Dogs worden. En Uma Thurman in Dangerous Liaisons zouden we bijna kunnen aanraken.

IMAX in 3D heeft beslist toekomst maar dan moeten de brillen verbeteren. De duur van Wings of Courage is veertig minuten en dat is kort. Het is echter lang genoeg om de 3D-bril na afloop met een ruk af te gooien. Een film van anderhalf uur zou ondraaglijk zijn. Het ding drukt onplezierig op de neus of bindt de scalp af. Wie het even af doet ziet in het donker zijn medekijkers als reuzevliegen met glimmende ogen, en op het enorme scherm dubbele beelden. Dan de bril maar weer op. Wie mooi wil zien, moet pijn lijden.

NRC Webpagina's
1 JUNI 1996


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)