U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    F I L M A R C H I E F  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE

  OUDE NUMMERS  
  FILMARCHIEF  
  DOSSIER OPSPORING  
  DOCUMENTATIESERVICE  

T I T E L : Tim Burton's The Nightmare Before Christmas (Jack's ongelofelijke kerstreis)
R E G I E : Henry Selick
M E T : -

Geraamte fuseert met kerstkermis

Hans Beerekamp
Toen Tim Burton als twintigjarige animator in dienst kwam bij de Disney-studio, bevond de tekenfilmproduktie (The Fox and the Hound, The Black Cauldron) zich daar op een artistiek en commercieel dieptepunt. Burton wachtte de ommekeer niet af en begon een zelfstandige carrière als regisseur van succesvolle speelfilms, die zowel horror-elementen als animatie toepasten: Beetlejuice, Edward Scissorhands, twee Batman-films. Onlangs werd Burton, die als een eigenzinnig auteur wordt beschouwd in Hollywood, door Disney uitgenodigd om een oude droom te verwezenlijken. The Nightmare before Christmas was een van zijn eerste scenario's, een poppenfilm met tal van aandoenlijke monstertjes en andere slechte wezens van goede wil. Ze bevolken het merkwaardige Halloweentown, dat slechts een steenworp verwijderd is van het popperige kitschoord Christmastown. Wanneer het geraamte Jack Skellington daar per ongeluk terechtkomt, stelt hij alles in het werk om de kerstgedachte te laten fuseren met de traditie van 'trick or treat'.

The Nightmare before Christmas, bedacht, ontworpen en geproduceerd door Burton en geregisseerd door zijn vriend en geestverwant Henry Selick - een animator met ervaring bij Disney en MTV - is een ingenieuze onderneming die bewondering afdwingt. Nooit eerder werd de 'stop-motion'-techniek, die poppen beeld voor beeld laat bewegen in de trant van Joop Geesink, George Pal en de Tsjechische films van Jiri Trnka, zo geraffineerd en grootschalig toegepast.

Het enige probleem is dat het persoonlijke, zeer herkenbare universum van Burton me net zo weinig aanspreekt als in zijn speelfilms. De als gewoonlijk een zwaar stempel drukkende, pompeuze muziek van lijfcomponist Danny Elfman stuwt de broze fantasie op tot een kitschkermis waar ik geen enkele affiniteit mee heb. Zoals altijd is het een kwestie van smaak, maar ik zie er met de beste wil van de wereld geen film in waar het hele gezin in de kerstvakantie van genieten kan.

NRC Webpagina's
1 JUNI 1996


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)