U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    F I L M A R C H I E F  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE

  OUDE NUMMERS  
  FILMARCHIEF  
  DOSSIER OPSPORING  
  DOCUMENTATIESERVICE  

T I T E L : Rob Roy
R E G I E : Michael Caton-Jones
M E T : Liam Neeson, Jessica Lange, Tim Roth, John Hurt, Eric Stoltz

Schurkerij in de kale Hooglanden

HANS BEEREKAMP
De faam van Robert Roy MacGregor (1671-1734) als de Schotse Robin Hood dankt deze chieftain aan de periode dat hij vogelvrij verklaard was (1712-25) en met zijn mannen de Engelse edelen het leven zuur maakte. En aan het feit dat acteur Richard Todd direct na het vertolken van de titelrol in de vroege Disney-Technicolorfilm The Story of Robin Hood and his Merrie Men gevraagd werd voor het vervolg: Rob Roy, the Highland Rogue (Harold French, 1953).

De nieuwe Rob Roy-film, geregisseerd en geproduceerd door de voor het eerst sinds 17 jaar in zijn geboorteland teruggekeerde Schot Michael Caton-Jones (Scandal, This Boy's Life), is een poging tot minder naïef amusement. Dat de eveneens Schotse scenarist Alan Sharp eerder drie westerns schreef (waaronder Aldrich' Ulzana's Raid en Peter Fonda's cult-film The Hired Hand), valt af te lezen aan de structuur van zijn vertelling. Het begint met het in opdracht van de landheer achtervolgen van veedieven door Rob Roy (Liam Neeson, die zich in kilt beter op zijn gemak lijkt te voelen dan als Oskar Schindler). De (vee)baronnen betonen zich weinig dankbaar, integendeel. Weinig later ziet hun trouwe helper zich genoodzaakt als 'outlaw' de wapens tegen hen op te nemen.

Net als in een western lijkt Caton-Jones minder plezier te scheppen in de positieve liefdesgeschiedenis van de held met zijn wettige echtgenote (Jessica Lange) dan in het uitbeelden van de schurken. John Hurt als de markies van Montrose, maar vooral Tim Roth als de verwijfde en gewetenloze bastaard Cunningham vormen de grootste troeven van de film, uiteraard naast de panorama's van de kale Hooglanden.

Rob Roy zou een wat mechanisch uitgevallen, fraai gestoffeerde doedelzakwestern genoemd kunnen worden, maar dan wel met een akelige ondertoon, die me niet helemaal bevalt. De film is doortrokken van erotische schunnigheden, verkrachtingen en gewelddaden, die op zichzelf genomen wel vaker in films voorkomen, maar die in dit geval vloeken met de romantische ongereptheid van de rest van de film. Het slotduel tussen Neeson en Roth, in filmisch opzicht het hoogtepunt van Rob Roy, overtreft bij voorbeeld verre de gruwelijkheid van beide films van Quentin Tarantino, waarin Roth ook te zien was. Rob Roy is dus zeker geen familieamusement in de trant van Kevin Costners Robin Hood - Prince of Thieves, maar stevige, beetje grove kost.

NRC Webpagina's
1 JUNI 1996


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)