U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    F I L M A R C H I E F  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE

  OUDE NUMMERS  
  FILMARCHIEF  
  DOSSIER OPSPORING  
  DOCUMENTATIESERVICE  

T I T E L : Karakum
R E G I E : Arend Agthe
M E T : Max Kullmann, Moerat Orazov, Pjotr Olev

Karl May in de Toerkmeense woestijn

Hans Beerekamp
Een van de aardigste films van het afgelopen Cinekid-festival was de Duits-Toerkmeense coproduktie Karakum, geregisseerd door de uit Hamburg afkomstige Arend Agthe. Elf jaar geleden maakte Agthe Flussfahrt mit Huhn, waarin een stel kinderen en een kip op een zeilbootje de rivier afzakken. Een alternatieve titel voor Karakum zou Wüstefahrt mit Zieg kunnen luiden: twee jongens en een geit ontsnappen uit de Toerkmeense zoutwoestijn door de vervaardiging van een zeilwagen. Ze zijn daar gestrand in een kapotte vrachtauto, waarvan de chauffeur naar hulp is gaan zoeken, zonder terug te keren. De ene jongen is een Duitse tiener met baseballpet en draagbaar computerspelletje, op weg naar zijn naar olie borende vader, de ander een meeliftende jonge herder. Met gebarentaal, een paar woorden Duits en Russisch en door de nood gestimuleerde inventiviteit, slopen ze stangen, wielen en zeildoek uit het wrak en bouwen een puik vehikel, dat alleen niet goed remmen kan. Nu is dat in de woestijn gelukkig nauwelijks een bezwaar.

Wel moeten ze nog het hoofd bieden aan vervaarlijke struikrovers en enkele andere beproevingen. De geit verricht nuttige diensten op het gebied van de foerage.

Agthe maakt van Karakum een onderhoudend, leerzaam en vaardig jongensboekenavontuur, dat soms aangenaam doet herinneren aan Karl May's Kara ben Nemsi. Er wordt niet gemoraliseerd, de vormgeving maakt optimaal gebruik van het weidse, kale landschap en ondanks de tot de harde kern teruggebrachte handeling, is er soms even ruimte voor een komisch intermezzo of een andere vrolijke noot. Voor kinderen vanaf een jaar of acht, onder wie ook al die meisjes die van knutselen en avonturen houden, is het een niet alleen verantwoorde, maar ook leuke film voor de kerstvakantie.

NRC Webpagina's
1 JUNI 1996


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)