U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    F I L M A R C H I E F  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE

  OUDE NUMMERS  
  FILMARCHIEF  
  DOSSIER OPSPORING  
  DOCUMENTATIESERVICE  

T I T E L : Cachao, como su ritmo no hay dos! (Geen ritme als het zijne!)
R E G I E : Andy Garcia
M E T : -


Muziekdocumentaire over Israel López Cachao

Hommage aan Cachao mist elk drama

PIETER KOTTMAN
Dat bewondering niet altijd enthousiasmerend hoeft te zijn, bewijst de acteur en gelegenheidsregisseur Andy Garcia met zijn gefilmde hommage aan de Cubaans-Amerikaanse musicus Israel Lopez Cachao. De film is te elfder ure opgenomen in het Zapp-Jazz Festival, dat aanstaande zondag gehouden wordt in het Rotterdamse theater Lantaren/Venster. Carcia wilde, gezien de ontwikkelingen in Cuba op dit moment, per se niet, dat zijn Cachao deel zou uitmaken van het retrospectief van de Cubaanse cinema dat Lantaren/Venster van 16 september tot en met 12 oktober organiseert.

Dat is enigszins pompeus, want enig politiek bewustzijn geeft Garcia in zijn film geen blijk. De film heet een muziekdocumentaire te zijn, maar het is niet eens een portret, laat staan een bijdrage aan de geschiedschrijving over kunstenaars in ballingschap. Aan het begin jast Garcia er enkele biografische gegevens over zijn onderwerp doorheen, verlucht met wat oude foto's en daarna volgt een registratie van een concert, afgewisseld met repetities.

Alleen al daarmee toont Garcia, ster in onder meer The Godfather Part III, The Untouchables, Internal Affairs, geen regisseur te zijn. De bibberige, vaak onscherpe beelden van zowel concert als repetities zijn dichtgesmeerd met het doorlopende jazzy salsa-geluid van Cachao. Oog voor het spaarzame drama heeft Garcia intussen niet. Als Cachao, in het bijzijn van zijn vrouw, zegt: ,,Ach, wij musici zijn allemaal hetzelfde. Hier een zoon, daar een, zo gaat dat'', dan zwenkt de camera veel te kort naar de echtgenote om haar emoties te registreren. Maar het ergerlijkste is de voortdurende aanwezigheid van de meezingende Garcia zelf op het podium waarop zijn aanbeden muzikant wordt geacht te triomferen. Hij, de producent van het concert, betaalt ,,de koffie'' en mag daarom straffeloos het eigenlijke middelpunt zijn op het door hem aangerichte familiefeestje. IJdeltuit.

NRC Webpagina's
1 JUNI 1996


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)