U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
A G E N D A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

Wijnspreekuur


 VOORKEUR: 


FILM 
MUZIEK  
THEATER 
MUSEA 
GALERIE 

S c h a k e l s
Internet wijngids
Franse wijn
Wijnen uit New Mexico
Wijnen uit Nieuw Zeeland
Wine Spectator
Wijnen uit Californië
Australische wijnen
Wine State Magazine

Wijnspreekuur [1]

Ruim honderd lezers stuurden vragen in voor het wijnspreekuur. Over veilingen, vakantielanden en bewaarwijnen. Conclusie: de NRC-lezer bewaart in zijn kelder veel kostbare wijnen, maar die zijn vaak al over hun hoogtepunt heen als hij ze ontkurkt. Lucette M. Faber geeft antwoord op een aantal vragen.

Ik heb enkele vragen voor het wijnspreekuur van 24-06-1999. Onlangs heb ik een oude rode wijn gekregen van familie. Het etiket laat het volgende zien: Bourgogne Nuits St. Georges, 1970, Mis en bouteille par Alexandre Silvestre Wijnhandel H.F.A. Okhuijsen, Haarlem. Nu willen we deze wijn graag bij een diner drinken. Mijn vraag is hoe ik de wijn dien te behandelen. Het is een oude stoffige fles, ik heb me laten vertellen dat de wijn na vervoer minimaal een week moet rusten. Maar op welke temperatuur wordt hij gedronken, hoe te ontkurken, etc. Moet ik hem voorlopig nog in de wijnkelder laten liggen ? Ik ga ervan uit dat de wijn goede bewaarwijn is (Bourgogne). We gaan hem sowieso drinken, om te proeven; ik denk bij een hoofdgerecht van 'rood vlees'. Dan heb ik nog een fles gekregen:
1990, Clos de l'Arbalestrier
Appelation St Joseph Controlée
Domaine Florentin
Mauves, Ardeche (07300)
Dezelfde vragen heb ik eigenlijk ook voor deze wijn.

Aanvullende vragen zijn nog:
Wat is de achtergrond van deze wijn ? Ik ken geen appelation St. Joseph. Hoe lang is deze wijn overigens te bewaren ?

Uit interesse zou ik ook willen vragen wat de waarde van beide wijnen is in een restaurant. Nu zal de prijs niets aan de smaak afdoen, we gaan beide wijnen bij een diner in familiekring drinken.

Voor de Agenda-Bijlage in NRC is het misschien een origineel idee om een menu samen te stellen rond een aantal goede wijnen (voorgerecht, hoofdgerecht(en), nagerecht) en deze wijnen te beschrijven.

De Bourgogne moet met enige voorzichtigheid worden behandeld. Laat hem vooral nog in de kelder liggen en haal hem 24 uur voor het diner boven, behalve als het warm weer is, dan pas een paar uur van de voren. De wijn mag op 18 graden worden geserveerd. Schenk de glazen niet te vol want er is een kans dat de smaak snel in het glas 'verloopt' en dan is het jammer als een deel van de wijn niet meer zo smaakt als de eerste slokjes. Voorzichtig ontkurken is geboden, hoewel ik geen problemen verwacht. Het hoofdgerecht mag niet te dominant zijn qua smaak omdat de smaak van deze wijn aan de fragiele kan zal zijn. Ik denk eerder aan kalfsvlees of een mooi parelhoen dan aan rood vlees. Garnituur van champignons, boleten of pieds de moutons (of alle drie) zal heerlijk zijn.

De appellation St. Joseph is er een uit de noordelijke Rhône, ongeveer op de helft, waar hij al zuidelijke trekjes krijgt.. Het is ongewtijfeld een lekkere wijn uit een mooi jaar die nu volledig op dronk is. St. Joseph is echt een app. voor de Rhône waar je goede prijs/kwaliteit wijnen maken, ook een beetje wit, heel smakelijk. Bij een stevige lamsbout of een pittig mediterraan stoofgerecht zal de fles goed tot zijn recht komen.

Met veel belangstelling las ik in het Handelsblad dat er een wijnspreekuur op 24 juni komt en aangezien ik met een probleem zat waarover diverse wijnhandelaren mijn verschillend adviseren vind ik het plezierig nu mijn vraag aan een deskundige kwijt te kunnen alvorens tot aanschaf over te gaan. De vraag is als volgt: Voor mijn twee kinderen van 3 en 5 jaar wil ik een klein aantal champagne- of wijnflessen apart leggen uit hun geboortejaar (1994 resp. 1996) zodat als er zich later een bijzondere gelegenheid zich voordoet -zoals eindexamen, afstuderen, huwelijk o.d.- ik een deze bijzonder oude fles kan serveren. Het gaat dan op dat moment meer om het speciale van het jaar van de wijn dan de specifieke dronk maar ik wil toch voorkomen dat ik nu voor ƒ100,- /ƒ150,- een fles koop die straks azijn blijkt te zijn geworden. Wat is nu een verstandige keuze om voor beide kinderen te kopen en te bewaren? Graag verneem ik Uw mening,

De geboortejaren van uw kinderen zijn heel geschikt voor de aankoop/opslag van vintage port en champagne -1994 wordt een bijzonder mooi portjaar en is nu nog op de markt, zij het in mondjesmaat - en 1996 wordt naar alle waarschijnlijkheid een millésime voor champagne. U kunt hiervoor een zoekopdracht geven of informatie inwinnen bij Wine-Apart, Antwoordnr. 1006, 6636 ZK Lent. Voor port raad ik u aan contact op te nemen met Van Wageningen & de Lange in Utrecht, tel,. 030 2310841.

In mijn wijnvoorraad bevinden zich enkele flessen van naam en faam,waar ik toch enkele prangende vragen over heb. De eerste is een d'Angelo Canneto '88. Dit zou de topcuvée van dit domein te zijn, maar ik kan er bijna niets over terugvinden. Het schijnt wel zo te zijn dat d'Angelo voor al zijn wijnen, tot de eenvoudigste aan toe, de zelfde druif gebruikt. Wanneer kan deze wijn het beste gedronken worden?

Verder heb ik nog enige flessen Zind-Humbrecht Herrenweg de Turckheim '94 gewürztraminer. Anderhalf jaar geleden vond ik dit een zeer complexe, druivige wijn met voldoende goede zuren om zich nog lang te kunnen ontwikkelen. Onlangs heb ik weer een fles opengemaakt, maar dit was eigenlijk een beetje een tegenvaller: minder finesse en wrange zuren in de afdronk. Is de wijn zich aan het sluiten en is het een kwestie van wachten, of moet ik ze maar snel opmaken? Ik kan mij dat laatste eigenlijk niet goed voorstellen.

Hoewel 1994 voor de Sauterne een wat moeilijk jaar is geweest, heb ik er toch twee cru classés van gekocht. Chateau Rieussec (75 cl) en Chateau Suduiraut (50cl). In een goed jaar wijnen om heel lang te laten liggen. Wat is het advies voor deze 1994-ers?

Uw Canneto is inderdaad een bijzondere wijn, maar de Basilicata in het diepe zuiden van Italië is niet een wijngebied dat regelmatig in de pers komt. D'Angelo is de topproducent uit dit gebied en zijn Canneto is een wijn gemaakt van de in dit gebied voortreffelijk scorende aglianicodruif. De wijn kan uitstekend ouderen, maar ik zou de 88 (een blend van oudere jaargangen) nu wel drinken. Ik zou hem decanteren, dan krijgt de wijn wat extra zuurstof waardoor hij soepeler wordt.

Ik denk dat de Gewurz van Zind-Humbrecht inderdaad in een moeilijke fase is, want wijnen van dit huis zijn niet 'om' in vijf jaar. Probeer hem volgend jaar weer eens. De Sauternes zijn nu heerlijk, in hun fruitige fase, maar ze kunnen natuurlijk ook nog een aantal jaren bewaard worden, zeker tot 2005. ik zou ze niet echt te lang laten liggen vanwege de lichtheid van het jaar.

Graag wil ik een vraag stellen over een wijn die ik dit jaar toevallig tegenkwam in Italie (tijdens wintersport). Het betrof wijnen uit het Aostadal in Noord-Italie en gemaakt door Grosjean.De ene was fumin genaamd (1997 en rood) de andere petite arvine (1997 en wit). Wat mij trof was dat beiden ongelooflijk veel smaak hadden en in mijn ogen kanjers van wijnen. Het rare vind ik de volkomen onbekendheid van deze wijnen terwijl ze dat niet verdienen.Vraag:weet U meer over deze wijnen en waar ze evt te krijgen zijn.

De wijnen die u proefde zijn van locale druivenrassen gemaakt, die inderdaad - zeker bij een goede producent - heerlijke wijnen leveren. De productie is helaas beperkt, waardoor ze door de belangrijke druivenrassen wat in het gedrang komen. Veel van dit type wijnen worden niet in Nederland geimporteerd. Dat is ook het geval met de wijnen uit de Val d'Aosta die u zo lekker vindt. Overigens wordt petite arvine ook in Zwitserland aangeplant - ook een mooie vakantiebestemming. Ik vrees dat u weer op wintersport moet om deze aparte wijnen weer te proeven!

Las in NRC van gisteren artikel over uw wijnspreekuur, ik wil graag van deze gelegenheid gebruik maken u één vraag te stellen: Naar aanleiding van een jubileum ontving ik vorig jaar october (1998) een aantal flessen Moët et Chandon/Champagne. Aangezien 't etiquet géén (oogst)jaar vermeldt, wilde ik u vragen of u aan kunt geven of deze voorraad nog enige tijd bewaard kan worden (bijvoorbeeld tot 31 Dec. 1999). Dank voor uw (eventuele) reactie!

Deze flessen van het voortreffelijke champagnehuis Moët & Chandon kunt u inderdaad wel tot het grote millenniumfeest laten liggen. Hoe korter de periode tussen het dégorgement (verwijderen van het depot en toevoegen van de 'liqueur d'expédition) en de consumptie is, hoe beter, maar een paar jaar kunnen de flessen wel hebben. Bewaardt u de flessen wel liggend op een koele plek.

In 1998 ben ik vader geworden van een prachtige dochter. Over ca. 25 jaar wil ik op haar huwelijk een mooie rode Rhone-wijn schenken uit haar geboortejaar. Kunt u mij een aantal chateaux aanraden die mij deze zomer kunnen voorzien van een aantal kistjes die de tand des tijds voorlopig wel even kunnen doorstaan? Waar moet ik bij aankoop wellicht speciaal op letten? Bij voorbaat dank.

Uw dochter treft het, want de Rhône heeft in 1998 een topjaar meegemaakt, speciaal de zuidelijke helft, maar toch ook de noordelijke. Ik kan u aanraden wijnen te kopen van het huis van Chapoutier (Hermitage, Côte Rôtie), Chave (Hermitage) of van Chiateauneuf-du-Pape, bijvoorbeeld Vieux Télégraphe, Clos des Papes , Clos Mont Olivet of -heel erg mooi - Beaucastel. Niet goedkoop, maar die wijnen kunnen dan ook decennia lang mee. Als u de kans krijgt, proeft u dan de wijn van dat jaar of een jaar eerder, zodat u de stijl van het huis kent. Mochten deze wijnen nog niet op fles zijn - niet ondenkbaar - dan kunt u ze zeker ter plaatse bestellen en anders zijn ze in Nederland te krijgen bij o.a. Sauter in Maastricht en bij Okhuysen in Haarlem. Bij het Wijninformatiecentrum in Den Haag (tel. 070 - 3708326) kunt u eventueel verdere adressen van wijnhandelaren bij u in de buurt opvragen die deze wijnen verkopen.

Via het Internet zocht ik op trefwoord Wijnveiling en uiteindelijk ben ik bij Uw pagina's beland. Mijn vraag is de volgende. Ik heb pas geleden de wijnkelder van mijn ouders georven. Helaas heb ik weinig verstand van wijnen - behalve dan dat ik proef of ik een wijn zelf lekker vind- en nog minder van prijzen. Door omstandigheden ben ik dus nu genoodzaakt deze partij wijn van de hand te doen - ik heb zelf helaas geen wijnkelder. Zou U mij misschien kunnen helpen door een blik te werpen op de meegestuurde wijnlijst, en mij een indicatie te geven van de waarde van de partij? En weet U misschien ook wie er geïnteresseerd zou kunnen zijn in de aankoop van de partij c.q. waar ik de partij zou kunnen veilen? U zou mij er erg mee helpen.

WIJNLIJST

jaarwijnaantal

'89 Vin d'Alsace Tokay Pinot Gris, W. Gisselbrecht 5
'90 Bergerac sec2
'87 Bordeaux domaine Peyriote Entre-Deux-Mers1
? Côtes du Rhone 1
'96 Côtes du Rhone La Chasse du Pape2
'88 Cuvée du Cinquante Noire1
'94 Muscat Domaine de Barroubio de St. Jean de Minervois5
'86 Vouvray Le Haut Lieu7
'85 Montlouis Domain des Liards6
? Kriter Blanc de Blancs1
? Bourgogne Champenoise Cave des Vignerons de Buxy2
? Muscat Dainmouss Cepages Clanette 3
'78 Côtes du Ventoux1
'90 Corbieres Domaine de Jérémie1
'95 Chardonnay Sauvignon Blanc W. Klug1
'89 Minervois Domaine Maris2
'92 Chateau la Dournie Saint-Chinlan5
'92 Minervois Carte Noire Domaine Maris11
'90 Chateau Lech-Céleyram Coteaux du Languedoc La Clape4
'91 Fitou Terre Natale 2
'92 Minervois Chateau Laville Bertroui 2
'93 Domaine du mas neuf Grand Vin de Sant Chinian6
? Muscat de revesaltes Domaine de la Rochelierre5
'93 Fitou Domaine de la Rochelierre3
? Minervois Cuvee Sarah5
'82 Beaujolais Primeur Perre Dupont Villefrance1
----
'91 Teroldego Rotaliano1
'89 Rioja Bordón cosecha1
'90 Camartina agricola Querciabella Ruffoli di Greve1
'88 Rioja vina Pomal1
'91 Sassoallero Tacopo biondi santi1
'93 Barbera d'Alba Beni di Batasiolo12
'89 Rioja Federico Palernina 1
'91 Barolo beni di Batasiola8
'95 Chateau Sainte Anne Médoc1
---
'88 Alsace Wolfberger Pinot Noir2
'91 Poully Fuissé Vinzarelles5
'87 Hermitage Cave de Tain1
'81 Gevrey-Chambertin 'les Chocelles'2
'88 Alsace muscat vintage Blanck2
'91 Alsace Rieflé muscat2
'90 Alsace W. Gisselbrecht muscat6
'87 Alsace Rieflé muscat3
'89 Alsace Tokay Pinot Gris Sick-Dreyer5
'90 Alsace Tokay Pinot Gris Haetty4
'88 Pinot Gris Patergarten Blanck4
'89 Alsace Riesling Kaefferkopt Sick Dreyer2
'88 Riesling Hengst Wolfberger2
'90 Alsace Riesling1
'90 Alsace Riesling Gisselbrecht3
'88 Alsace Jean Heywang Heiligenstein 3
'92 Alsace Charles Boch Klevaner de Heiligenstein10
'95 Bourgogne Cote Chalonnaise1
Clairette de Die Carte d'Or2
Clairette de Die Carte Blanche Brut6
'88 Alsace Gewürtztraminer4
'88 Alsace Rieflé Grandau Steinert1
'87 Alsace Grandau Kirchberg1
---
'90 Beaujolais Morgon2
'86 Bourgogne Santenay dos Rousseau Premier Cru6
'94 Tourraine Sauvignon1
'91 Chardonnay Santa Rita1
Montagny Bourgogne Blanc1
'87 Bourgogne Aligoté A.C.4
'91 Bordeaux Chateau Franc Jaugue Blanc St.Emilion G.C.1
---
'93 Gascony Cotes de Saint Mont1
'92 Chateau Plantier-Rose Cru Bourgeois Saint-Estéphe11
'93 Chateau D'Arcins Haut-Medoc cru Bourgeois Saint Péray9
'88 Chateau le Boscq Medoc3
'87 Bourgogne Passetoutgrain Magnum1
'96 Saumur Grande Reserve12
'96 Tourraine Gamay12
'93 Domaine des Lambertins Vacqueyras19
'89 Bordeaux Michel Baron 1
'90 Chateau Lagrave Haut-Medoc5
'90 Chateau Tour Bellevue Haut-Medoc5
'93 L'Oratoire de Chasse-Spleen Moulis1
'92 Chateau Goulefaisan Haut-Medoc1
'93 Chateau Bessan-Ségur Bouhier Medoc1
'94 Chateau Larriveaux Haut-Medoc1
'94 Chateau Tour du Mont Haut-Medoc1
'95 Chateau Tour du Mont Haut- Medoc1
'95 Chateau Trois Moulins Haut-Medoc1
'66 Chateau Haut-Chatain Lelande de Pomerol1
'90 Chateau la Commanderie des Hugons Bordeaux1
'91 Chateau Bellevue Medoc1
'86 Chateau La Tour St. Bonnet Medoc1
'89 Chateau des Granges d'Or Medoc2
'90 Croix de Cabeyre Bordeaux1
'95 Chateau les Barathons Bordeaux1
'92 Les Chais de Baurvoyre Margaux2
'91 Chateau Thieuley Bordeaux 1
'92 Margeaux1
'93 Chateau Haut-Canteloup Medoc1
'88 Chateau Laborde Haut-Medoc3
'89 Chateau Arnauld Haut-Medoc1
'88 Chateau Maurac Haut-Medoc1
'90 Elbling Niedert VinsMoselle Cahors St.-Etienne1
---
Tourtavel Cotes de Rousillon1
'81 Beaumes de Venise1
Muscat des Papes beaumes de Venise1
Muscat de Beaumes de Venise1
'89 Monbazillac du grand Marsalet2
Lac des Roches Boutari1
Sauvignon Blanc Bulgare1
'77 Stanley Leasingham White Burgundy1
Baroccio1
'96 Jacob's Creek Shiraz Cabernet1
'91 Saint Véran6
---
'88 Chateau Durfort-Vivens Margeaux1
'90 Morgon Beaujolais2
'86 Vin de Bourgogne Santenay Premier Cru Clos Rousseau1
'87 Hermitage Cave de Tain1
'89 Chateau Lanessan Haut-Medoc1
'88 Chateau Laborde Haut-Medoc1
'88 Chateau Durfort-Vivens Margeaux6
---
'88 Dirmsteiner Schwarzerde Sptlese Rheinpfalz1
'83 Kröder Nacktarsch1
'86 Premieres Cotes de Bordeaux1
'82 Chateau de Rolland Barsac1
'82 Chateau la Loubeyre Bordeaux Blanc1
'84 Bernkasteler Kurfürstlay1
'81 Kardinal Weinkellerei Riesling1
'90 Moulin Vent1

U lijst is wat men in wijnveilingtermen noemt een 'mixed lot'. Er zitten mooie wijnen bij maar ook wijnen die aan de belegen kant c.q. overjarig zijn. Wel interessant om te proberen, maar niet op het niveau van Christie's de wijnveiling in Nederland. De hele partij is te wisselvallig voor de veiling, maar er kan wellicht een kleine selectie uit worden gemaakt die aangeboden kan worden (Ch. Margaux, Ch. Durfort- Vivens, ch. Lanessan e.d.).

Ik raad u aan contact op te nemen met Frank Jacobs, wijntaxateur. Tegen een redelijke vergoeding kan hij uw lijst hierop beoordelen. Zijn telefoonnr. (alleen 's avonds) is: 020-6978347.

Een tijdje geleden zag ik in Decanter een afbeelding van een fles Marinus van de Bernardus Winery. Is u bekend of deze wijn ook in 1991 geproduceerd is en wat is de kwaliteit van deze wijn in het algemeen? Mijn zoon is nl Marinus gedoopt en een aantal flessen uit 1991 lijkt mij erg plezierig. Het jaar 1994 is al in mijn bezit misschien dat u hier iets over kunt vertellen.

Kortgeleden was ik in Californië en sprak daar met de heer Pon ; eveneens had ik het genoegen zijn Marinus '95 te proeven- een prachtige wijn. Ik heb bij de importeur geinformeerd naar de '91, maar ouder dan '93 heeft hij niet. Het jaar '91 is het eerste of tweede jaar van de Marinus en vermoedelijk ook in Amerika niet meer te krijgen. Wilt u toch een oudere jaargang kopen dan kunt u terecht bij Wijnkoperij P . de Bruyn in Nijmegen, tel. 024 3229301.

Mijn vraag betreft een fles Châteauneuf-du-Pape 1960, reserve des Caves de la Reine Pëdauque. Is deze wijn nog consumeerbaar? Heeft de fles in ongeschonden staat verzamelaarswaarde? Wat is de waarde van de fles?

Het jaar 1960 in de Rhône was zeer matig, dus veel kans dat de fles Châteauneuf-du-Pape nog lekker is, geef ik u niet. Een losse fles kan veilingwaarde hebben als het om een grote wijn gaat, maar bij deze wijn geef ik u helaas weinig kans. Zelf proberen of hij nog drinkbaar is lijkt me het leukste.

Volgende maand verhuizen wij naar Drenthe, een huis op het zand van de Hondsrug met een niet al te grote kelder. Daarmee gaat een lang gekoesterde wens van een wijnkelder in vervulling. Gaarne ontvang ik uw advies over de voorbereiding, aanschaf (met adres), onderhoud etc. van een beperkte serie wijnen voor over 5, 10 en 15 jaar. Wij houden van een St Emilion, maar 85-90 procent van onze consumptie betreft Rhône-wijnen. het hoeft niet Frans te zijn, wij zijn vrij enthousiast over Portugese wijnen maar door de vaillesmaak iets minder over Spaanse wijn. Ook een Drosty Hof of eenChileen wordt met smaak geconsumeerd. Bij aanschaf denken we in eerste instantie aan een prijs van ƒ10-ƒ15 per fles. Wij zijn bereid en in staat om eventueel de vakantie in Frankrijk langs een château of négociant te gaan.

Een kelder op zandgrond, dat belooft veel goed - zand is een gode temperatuurregelaar. Ik ben heel tevreden met de producten (rekken, systemen, koelapparatuur) die Eurocave in Waalwijk levert (0416 344400).

De wijnen waar uw voorkeur naar uitgaat hebben net een goed jaar achter de rug: Sty.Emilion en Rhône. Alleen zal de prijs van 10-15, per fles voor St.Emilion moeilijk te handhaven zijn. Ik denk dat u voor wijnen die u echt een jaar of 10 wilt bewaren ook iets meer moet investeren. Denk eens aan Fronsac en Canon Fronsac - in het verlengde van st. Emilion maar minder beroemd, ook een goed 1998 - en Côtes du Rhône Villages. Naast de 'Villgages' zonder meer zijn er 17 wijnen die en dorpsappellatie mogen dragen, zoals Valréas, Rochegude, Rasteau en Vinsobres. Deze bieden heel goede kwaliteit voor een redelijke prijs -meestal onder de 20,-. Wilt u een paar toppers in de kelder leggen, dan valt te denken aan Châteauneuf-du-Pape en Gigondas. Buiten Frankrijk zijn de wijnen uit het Dourodal uit Portugal steeds interssanter - steeds vaker maken portproducenten van een deel van hun druiven ook een gewone rode wijn, die goed kan rijpen. Chileense wijn is heel goed te koop bij Noordman Wijnhandel inLeiden (071-5221405) de Santa Rita wijnen zijn geschikt voor opleg. In Zuid- Afrika is de oogst van 1999 al binnen en die belooft mooi te worden. Oplegwijnen vindt u o.a. bij Jordan, Vriesenhof, Morgenhof en Overgaauw. Info over deze wijnen bij importeur Great Grapes ,tel. 035 6029090. Veel succes!

Onze wijnkelder bevat o.a. de volgende flessen, alle Bordeaux: CHâteau la Tour Bicheau portets 1955 (Graves), Ch. Arnaud de Jacquemaud 1974 (St Emilion), Ch. Beau-Vallon 1975 (Bordeaux), Ch. Barreyres 1975 (Ht Médoc), Ch. Grimont 1979 (1ères Côtes de Bordeaux), Ch. Lafitte-Carcasset 1979 (St. Estèphe). Verder nog een fles Côtes du Rousillon Villages (Cuvée Seigneur de MOntner 1986). Zijn we vergeten die bijtijds op te drinken?

De flessen hebben jarenlang onder ongunstige omstandigheden (kamertemperatuur) gelegen voordat ze verhuisden naar de wijnkelder. Welke zijn nog te drinken en welke zijn alleen interessant om te bewaren als curiosum?

De flessen die u noemt bent u inderdaad vergeten bijtijds te drinken - ze zijn nu allemaal in zeer belegen staat en geven warsachijnlijk weinig drinkplezier meer. Het meeste kans heeft u nog met de 1975 en de 1979. De Roussillon uit 1986 zou ik lekker bij een kippetje doen, dan krijgt u een pittige coq-au-vin.

Het nieuwe millennium hoop ik in te gaan in kleine kring met een glas Champagne. Hoe maak ik de fles open en wat bied ik er bij aan? Is het waar dat een fles witte wijn geen kurk kan hebben en hoeft er dus ook niet geproefd te worden? Behoort Capmpari tot de sherry's? Zo niet, wat is het dan?

Champagne bij het millenium -maar ook daarbuiten - is een feest. Neemt u een fles van een van de Grandes Marques, de grote champagnehuizen, zoals Bollinger, Taittinger. Moët & Chandon, Charles Heidsieck of Laurent-Perrier. Serveer de champagne koel maar niet ijskoud in hoge smalle glazen, niet in coupes, dan vergaat de mousse (de belletjes) te gauw. De smaak van hapjes bij champagne mag niet te overheersend zijn, omdat die de fijne smaak van de wijn wegdrukt. Te denken valt aan canapeetjes met zalm, truffelmayonaise of gevogelteterrine. Ook kaassoesjes - mits niet te vet - doen het goed, evenals de klassieke bladerdeegversnaperingen met kaas of amandel. Wilt u iets als een buffet serveren, dan is bijvoorbeeld een gepocheerde zalm met garnituur heerlijk, of gerookte heilbot- of forelmousse.

Wat betreft sherry en campari - die hebben helemaal niets met elkaar te maken. Sherry is een licht versterkte wijn die in vele verschillende typen (droog, halfzoet ,pittig, belegen, zoet enz.) o p de markt wordt gebracht door vele verschillende sherryhuizen, terwijl campari een kruidenbitter is dat als merk standaard in één smaak op de markt wordt gebracht door een enkele producent. Sherry kan ook bij de maaltijd worden gedronken, terwijl campari alleen als aperitief wordt gedronken.

Soms zie ik bij bepaalde wijn een klein bruin randje. Betekent dat dat de wijn te oud is?

Een bruine rand in een glas rode wijn betekent niet dat de wijn niet meer goed is. In de loop van zijn leven in de fles bouwt rode wijn zijn rode kleurstoffen langzaam af ten gevolge van een zeer langzame oxydatie, waardoor roodbruin, bruin en zelfs oranje tinten gaan prevaleren. Een randje granaatrood of bruin zegt dus iets over de leeftijd van de wijn. Meestal wordt dit zichtbaar na een jaar of vier, maar sommige druivenrassen zoals de pinot noir kunnen eerder een bruinkleuring geven. Alleen wanneer een wijn met veel kleurstof, zoals de cabernet sauvignon of syrah, in een vroeg stadium een bruinverkleuring geven, is dat een teken dat er iets niet in orde is. het ligt dan of aan de kwaliteit van de oogst of aan de vinificatie of aan de individuele fles (lekke kurk, te snelle oxydatie).

In het laatste wijnspreekuur zegt u in uw antwoord op een vraag over transport van wijn in jerrycans van Frankrijk naar Nederland iets interessants. U heeft een eenvoudige wijn gekocht, die waarschijnlijk een klap van het vervoer heeft gehad Dat doet mij denken aan vroeger toen ik, op vacantie in zuid Frankrijk, in de avondzon een eenvoudig wijntje wegslobberde voor de tent. Ik besloot dan een aantal van die 'voortreffelijke' flessen mee naar huis te nemen. Thuisgekomen volgde echter een teleurstelling. Alles kon door de gootsteen gespoeld worden. Kennelijk had de wijn de reis naar huis niet overleefd. Uw antwoord teruglezend had mijn 'geweldige wijn' dus een klap gehad. Nu de vragen: Wat gebeurt er precies in de wijn waarop kennelijk het transport invloed heeft. En...veel belangrijker waarop moet of kan ik letten bij zo'n slobberwijn uit zuid frankrijk, zodat die wijn het transport wel overleeft.

Een interessante vraag, zo vlak voor de vakantie. Het succes van transport van wijn vanuit het vakantieland hangt van twee zaken af: de structuur van de wijn en de wijze waarop deze geproefd wordt. Wilt u wijn kopen om mee te nemen, laat dan de gezellige sfeer even weg, proef zonder eten, zonder terras of uitzicht in een wijnproeflokaal, een vinotheek/enotheek - die heeft elk wijnproducerend land. Als de wijn dan nog goed bevalt, dan zal hij in winters Nederland ook wel smaken. Verder is zoals gezegd de structuur belangrijk: rode wijn heeft door zijn tannines een stevigere structuur dan witte en rosé wijn - de tannines vormen als het ware een skeletje voor de wijn. Verder zijn extract, alcoholgehalte en zuurgraad belangrijk. Een witte of rosé wijn met voldoende krachtige smaak en een alcoholpercentage boven de 11% heeft meer kans om te over leven dan wijn die dat niet heeft. Alle wijn moet zo keol mogelijk worden vervoerd en heeft een week of 6 rust nodig na vervoer. Wilt u wijn in jerrycans vervoeren om thuis te bottelen, dan dient extreme hygiëne in alle fasen te worden betracht, omdat anders de wijn in de fles problemen gaat geven.

Enige tijd geleden heb ik van een kennis een fles oude wijn gekregen. Het betreft een Château des Tours 1964, St Emilion, producent Louis Yerles. Natuurlijk ben ik heel nieuwsgierig betreffende deze fles en heb geprobeerd bijzonderheden over deze wijn te achterhalen in wijnboeken en een wijnencyclopedie. Helaas is mij dit niet gelukt en daarom probeer ik het via dit schrijven en hopende dat u me verder kunt helpen bij het beantwoorden van vragen die ik heb over deze wijn:
- Is dit een speciale of bijzondere wijn?
- Moet/ kan ik deze wijn nog langer bewaren?
- Is deze wijn nog te drinken?
- Heeft deze fles wijn waarde en zo ja, hoeveel?

Uw wijn komt uit een bijzonder goed jaar en kan daarom nog drinkbaar zijn, hoewel hij ruim op leeftijd is - niet langer bewaren dus. De waarde van een enkele fles is vaak eerder emotioneel dan in geld uit te drukken, tenzij het om een grote wijn, een 'collectioner's item' gaat. Ch. des Tours bestaat volgens mijn moderne bronnen niet meer, maar ik vind het wel in een bron uit de vorige eeuw - toen werd het geclasseerd als Cru Bourgeois uit Montagne -St.Georges (een subappellation van St. Emilion) en kostte 500-600 FF per ton. Ook leuk om te weten, vindt u niet? Misschien dat iemand die oude jaargangen van dit Château verzamelt geinteresseerd is in deze wijn, maar ik zou er zelf een mooie avond aan besteden.

Ik kreeg jaren geleden een fles Bordeaux ten geschenke. Het etiket ziet er als volgt uit: 1978 Mouton Cadet, Bordeaux, App. Bordeaux contrôlée, un vin Baron Philippe. Kun u mij vertellen wat voor wijn het is en of hij nog te drinken is? Door uw oproep voor het wijnspreekuur schoot mij te binnen dat we nog ergens deze fles hadden liggen. Na lang zoeken vonden we hem in de slaapkamer. Hij lag vredig te slapen op de grond onder een kast. Of is hij wellicht al overleden? We zijn benieuwd.

Uw wijn is wel overleden, of tenminste in coma. Een Mouton Cadet is een merkwijn die wordt gemaakt door het huis Mouton Rothschild, maar heeft niets te maken met deze topwijn. Hij wordt gemaakt voor de snelle consumptie - tussen 2 en 5 jaar na de oogst. Een goed jaar kan nog wat langer worden bewaard, maar 21 jaar is wel erg veel gevraagd - het jaar is nog erg matig ook. Laat maar lekker doorslapen, of proef eens, maar dan heel voorzichtig.

Lang geleden kreeg ik voor mijn verjaardag een fles rode 'bewaarwijn'. Daarom: bewaard! Het betreft een Château Sociando-Mallet, Ht Médoc 1979. Maar nu? Nog langer bewaren? Opdrinken?

Uw bewaarwijn heeft ruimschoots aan zijn verplichting voldaan en is meer dan op dronk. IHet is een goede wijn uit een redelijk goed jaar, dus als u hem niet te warm bewaard heeft zal hij vast lekker zijn. Eet er een lekker stukje vlees of een Hollandse kaas bij, dan smaakt hij nog beter.

Graag leg ik u een vraag voor inzake het wijnspreekuur van 24 juni 1999. Helaas ontbreekt in onze woning een kelder, koele kamer, bijkeuken of iets dergelijks. De minst gebruikte kamer kent altijd nog grote temperatuurverschillen, over een jaar bezien. Wij vonden in een folder van Vinis in Boxtel speciale wijnoplegsystemen die zelf zijn samen te stellen uit standaard elementen van Comblanchien-marmer. Deze grondstof zou met natuurlijke eigenschappen de temperatuur en de luchtvochtigheid regelen. De flessen liggen met de ziel naar buiten en met de halzen in elkaar en zouden ook daardoor iets minder gevoelig zijn voor temperatuurschommelingen. Een Franse wijnimporteur meldde mij desgevraagd dat van een dergelijk systeem weinig heil te verwachten valt.

Daar het geheel stevig aan de prijs is, zou ik graag uw mening vernemen over deze wijnopslag. Kan ik daar b.v. een mooie Rivesaltes 'Chateau de Jau' 20 tot 30 jaar laten rijpen? Bij voorbaat hartelijk dank.

Als de temperatuur in uw kamers eenmaal instabiel is, dan helpt geen Comblanchien-marmer dat goed te maken. Als u wat wilt investeren in temperatuurbeheersing voor uw wijnopslag, dan kunt u beter een kleine ruimte isoleren en daar een kleine koelaggregaat (Whisperkool) in zetten en verder eenvoudige rekken gebruiken. Dan heeft u een goede kans dat u de Château de Jau nog heel wat jaartjes kunt laten liggen - hoewel 20-30 jaar wel erg veel is. Vinis levert zeker deze zaken, maar u kunt oo k eens informeren bij Eurocave in Waalwijk, tel. 0416 344400.

Ik heb een vraag over een verschijnsel dat zich bij sommige rode wijnen voordoet, meer in het bijzonder bij bordeaux. Is de wijn kort na de botteling door het fruit heel aantrekkelijk, ook al zijn de tanninen uiteraard nog goed te proeven, na een jaar of zo gaat de wijn plotseling dicht en is hij door het verdwenen fruit eigenlijk niet te genieten. Die gesloten periode kan vrij lang duren, waarna de wijn weer langzaam op dronk raakt. Bij andere kwaliteitswijnen, zoals die uit Toscane, gaat het op dronk raken anders: daar is de wijn kort na de botteling geen plezier om te drinken, en raakt hij geleidelijk aan in balans. Waar wordt dit verschil door veroorzaakt? Wat gebeurt er precies als een wijn dicht gaat? Is te voorspellen hoe lang die periode duurt? Bij voorbaat dank voor de opheldering.

Niet alleen Bordeaux gaat 'dicht', ook goede witte wijnen en de betere wijnen uit Toscane. Hoe beter de wijn, deste meer zal hij na een aanvankelijke toegankelijkheid een aantal jaren gaan slapen. In deze jaren voltrek zich een anaëroob ontwikkelingsproces af dat wordt bepaald door een heel aantal factoren: de kwaliteit van de oogst, de vinificatiemethode (inweking, gistingstemperatuur, duur van de gisting) en het gebruik van houten vaten tijdens de rijping (nieuw of wat ouder, branding, uiteindelijke blend voor botteling). Wijnen als Riesling, witte Bourgogne, hogere Bordeaux, Chianti Riserva uit goede jaren, Vino da Tavola uit Toscane (meestal blends met cabernet), Barolo en Barbaresco, hebben met dit fenomeen te maken. Proeft u zo'n wijn i n die fase, neem het hem dan niet kwalijk maar laat hem nog een paar jaartjes rusten - dan geeft hij zich compleet.

Een vintage port rijpt op fles maar een Colheita port op vat. Mij is verteld dat een Colheita port niet verder rijpt op fles maar de Vintage wel. Vraag: is dit waar? En zo ja, wat is hiervan de reden? Met 'n vriendelijke groet,

Een goede Colheita kan ook nog rijpen op fles, wanneer de producent namelijk nog wat jonge wijn aan de uiteindelijke blend heeft toegevoegd om te smaak wat 'op te frissen'. Natuurlijk is de rijping niet te vergelijken met die van Vintage port, die 3 jaar op vat ligt, tegenover colheita 7 jaar.

Al ruim twintig jaar getrouwd, bewaar ik net zo lang een Grand Vin de Bordeaux, Medoc, Chateau Haut-Garin anno 1975. Het jaar 1975 zou volgens toenmalige adviezen een zodanig uitstekend jaar zijn, dat mijn vrouw en ik op onze 25ste huwelijksdag deze Grand Vin optimaal zouden kunnen genieten. Daar ik wat mijn huwelijksgeluk betreft geen enkel extern risico wil lopen, vraag ik U, nu het nog kan, of voornoemd advies verantwoord is, en of deze Haut-Garin 1975 dus een werkelijk substantiele bijdrage kan zijn tot onze feestvreugde op onze vijfentwintigste huwelijksdag. Mijn dank bij voorbaat, mede namens mijn vrouw, met vriendelijke groet,

U bent getrouwd in het als topjaar bejubelde 1975 - na 3 slechte oogsten was de handel, de consument en de pers toe aan een mooi Bordeauxjaar. Het kan een mooi jaar zijn, wanneer de wijnen voldoende fruit hebben om de enorme hoeveelheid tannines te weerstaan. Dit is de meeste wijnen niet gegeven en ze hebben dan ook de neiging uit te drogen, terwijl men wacht en wacht op het zachter worden van de tannines (looizuren). Ik hoop dat uw wijn dit lot niet heeft getroffen, maar houdt u er wel rekening mee, zeker omdat de wijn een Médoc (vaak wat stroever) is, niet een wijn uit een van de gemeentes van Bordeaux. Wat te denken van 1985 of 1995 als sappig alternatief? Als u de '75 gaat drinken, decanteert u hem dan voorzichtigm zodat er nog wat lucht bij de wijn komt, dat kan hem nog iets verzachten.

Alvast een mooie zilveren dag toegewenst!

In mijn bescheiden wijnvoorraad ligt een fles Bordeaux Superieur, Chateau Beau Rivage 1976 die door zijn ouderdom zoveel respect oproept dat ik hem niet durf op te drinken. Is het nodig dat u me over de streep trekt de fles te ontkurken of kan ik dit product van René Floreal Laguens (in Cambes) gerust verder laten rijpen? In het laatste geval zou ik graag willen weten wanneer die tijd wel rijp is.

Respect voor een jaartal uit een vervlogen decennium kan vele wijnen fataal worden - zo ook uw wijn. Een Bordeaux Superieur wordt gemaakt om jong te drinken - binnen 5 jaar - en biedt dan meestal een heerlijk glas. Wordt deze vrij eenvoudige wijn te lang bewaard, dan verliest hij zijn charme. U kunt hem nog drinken, maar verwacht er niet te veel van - hij werd niet gemaakt om 23 jaar te luggen. Als u nog eens wijn koopt of krijgt: drink liever te jong dan te oud.

Soms koop ik wijn waar geen jaartal op het etiket staat (wel cuvée prestige etc). Betekent dat dat er verschillende jaargangen inzitten en zo ja, hoe lang is deze wijn nog op dronk? O.a. het merk Piat d'Or verkoopt (goede) wijn zonder jaartal.

Mijn tweede vraag: is het plastic dopje bij goedkope Luxemburgse Moezelwijn net zo effectief tegen zuurstof als een kurk (nooit meer kruksmaak en gruis)?

Allereerst uw vraag over wijnen zonder jaartal. Deze kunnen inderdaad uit verschillende jaren worden samengesteld, maar eeder komen ze uit verschillende streken van Frankrijk of zelfs Europa. Merkwijnen hoeven aan niet zoveel eisen te voldoen als wijnen met een appellation contrôlée of vergelijkbare kwaliteitsaanduiding. De opdruk 'cuvée prestige zegt niets over de wijn, want is geen verplichte EU-kwaliteitsaanduiding. Het is een fantasiekreet bedoeld om de consument een idee van kwaliteit te geven, net als 'Cuve du Cellier' of 'Cuve des Chevaliers', Sélection du Patron' enzovoort.

Wat betreft het plastic dopje: dat beschermt jonge wijn inderdaad uitstekend en voorkomt kruk in de wijn. Een aantal landen, zoals Zwitserland, Luxemburg, Amerika en Australië, gebruiken al dopjes of synthetische kurken voor wijnen die binnen drie jaar worden gedronken - waarmee ze de consument en de improteur een hoop narigheid besparen.

Graag had ik u een vraag gesteld over rosé, de zomerwijn bij uitstek, want voor de komende maanden ben ik nog op zoek naar een pittige rosé. Ik heb reeds veel goeds vernomen over de rosé uit het wijndorp Marsannay in de Bourgogne. Hoe schat u zelf deze rosé in? Is zijn reputatie - in een aatla wijngidsen las ik heel lovende commentaren, vooral de Marasannay rosé van wijnbouwer Bruno Clair zou hemels zijn - terecht? En is de rosé uit de Bourgogne - zeker in vergelijking met andere rosé's - inderdaad van sublieme kwaliteit? Kunt u mij misschien een aantal wijnbouwers uit Marasannay aanbevelen (eventueel met hun adres of dat van een importeur in Nederland of België)? Ook andere tips ivm rosé-wijnen (al dan niet uit Frankrijk) zijn, met de zomermaanden in aantocht, meer dan welkom.

De rosé uit Marsannay is natuurlijk heel exclusief en over Bruno Clair lees ik ook uitstekende dingen. Château de Marsannay schijnt absolute toprosé te maken, te vergelijken met Tavel. Ik kan me -als oprechte Hollander - echter voorstellen dat u voor minder geld makkelijker aan een goede rosé kunt komen, bijvoorbeeld die van Enate uit Somontano (Spanje), van Puig (Cabernet Sauvignon, uit de Penedès) of uit de Languedoc (Dom. de l'Hortus rosé de saignée), Costières de Nîmes (Mourgues de Grès) en de Provence (bijvoorbeeld Ch. Simone rosé, Dom. de la Laidière , Bandol). Ook in Toscane (Montenidoli), Sicilië (Regaleali) en de Marken (Garofoli) worden mooie rosé's gemaakt. Deze zijn gemaakt van wat krachtigere druivenrassen (o.a. grenache) en hebben meer zon gehad. Hun smaak is daardoor steviger en de rosé leent zich beter voor bij de zomerse maaltijd en de barbecue.

Graag wil ik u in het kader van het wijnspreekuur een vraag stellen over het vervoeren en rusten van wijn:
Mij is altijd geleerd dat wijn na vervoer een paar dagen moet rusten voordat zij uitgeschonken mag worden. Pas vervoerde (lees geschudde) wijn zou niet goed smaken. Het aantal rustdagen zou zelfs gerelateerd zijn met de leeftijd van de wijn. Ik kan deze redenatie volgen als er bezinksel in de wijn aanwezig is. Schudden zou dan het bezinksel weer in de wijn verdelen, met als gevolg een slechte smaak. Maar voor bezinkselvrije wijnen heeft niemand mij nog kunnen vertellen waarom deze rustkuur ook nodig is. Chemisch gezien zie ik niet waarom wijn welke al een tijdje staat opeens verandert als je de wijn roert of schudt. Daarnaast lijkt het me nagenoeg onmogelijk om tijdens het vervoer van de wijnkelder naar de kamer of tijdens het uitschenken de wijn ongeroerd te houden. En dit zou namelijk in principe nagenoeg hetzelfde negatieve effect moeten geven.

Zelf heb ik een keer een experiment gedaan waarin ik een ongeschudde en een geschudde fles blind vergeleken heb, maar ik heb geen verschil mogen proeven. Omdat ik enkel een leek ben wat wijnproeven betreft, is dit experiment natuurlijk geen sluitend bewijs. Toch kan ik mij niet aan de gedachte ontrekken dat bovenstaand dogma mij eerder een bakerpraatje lijkt, waarin de wijn allerlei menselijke eigenschappen (behoefte tot rust) wordt toegedicht. Ik heb de regel ook nooit wetenschappelijk onderbouwd gezien. Niettemin laat ik mij echter graag overtuigen van het nut van het met respect behandelen van wijn.

Inderdaad, chemisch gezien verandert er niets aan wijn tijdens vervoer en alleen depot dat in beweging is gebracht vraagt om rust. Er zijn proeven gedaan met flessen wijn die maanden achterin een kofferbak van een auto zijn rondgereden en flessen die in een kelder lagen - naderhand was hun smaak hetzelfde. Toch is mijn ervaring van dien aard, dat ik een wijn, met name een rode wijn, beter vind na een maand rust. Enkele dagen maakt niets uit, maar een aantal weken wel - en ook professionele wijnschenkers, de sommeliers in het restaurant, preferen de korte rustperiode voor hun wijnen alvorens ze aan de gast te schenken. De reden voor deze verandering ligt waarschijnlijk in het feit dat ook in de afgesloten fles allerlei processen gaande zijn tijdens de rijping, die bij intensief vervoer tijdelijk verstoord kunnen worden.

We zouden graag in de jaren 2010 en 2012 (o wat ver nog!) ter gelegenheid van de verjaardagen van onze zoon en dochter mooie (rode) wijnen willen schenken uit hun respectievelijke geboortejaren 1992 en 1994. Inmiddels is dat al weer wat langer geleden, maar omdat we niet wisten welke wijnen in aanmerking komen om zo lang bewaard te kunnen worden zonder flauw of muf te worden, is het probleem nog niet opgelost. We hopen op een verlossend antwoord. Onze voorkeur gaat wel uit naar Franse, Italiaanse of Spaanse wijnen, maar als andere wijnlanden de betere oplossing bieden, staan we daar natuurlijk voor open. Roel Jansen en Ingeborg Hubens, Bergharen. Email: roeljansenbergharen@gironet.nl

Het ene geboortejaar -1992- levert voor de klassieke wijngebieden problemen op, want er is in dat jaar nogal wat regen naar beneden gekomen in Europa tijdens de oogst. In 1994 liggen er wat meer mogelijkheden. Alleen uw wachttijd heeft de aanschaf van wijn uit die jaren moeilijk gemaakt,omdat bewaarwijnen vaak in de eerste jaren na hun verschijnen op de markt worden verkocht.

Voor 1992 kan ik u port aanraden en Vendange Tardive uit de Elzas - riesling of gewürztraminer. Deze wijnen hebben een hoog zoetgehalte in combinatie met mooie zuren, wat een lange levensduur garandeert. Het jaar 1994 is een prachtig jaar voor vintageport, waarvan ook nog wel wat te koop is. Ook Sauternes, een liquoreuze wijn uit het gebied ten zuidoosten van Bordeaux, is een geschikte kandidaat voor opleg. U kunt voor nadere keuze en opslag uitstekend terecht bij Van Wageningen en de Lange in Utrecht (tel.030 2321440) die gespecialiseerd zijn in wijnen voor de langere opleg.

Van tijd tot tijd word ik onaangenaam verrast door een muffe geur en smaak na het ontkurken van zo op het oog aardige flessen. Het gaat dan om rode bordeaux, meestal van de jaren 1994, 1995. De laatste keer overkwam het me met een Bordeaux Superieur (AC) 1995, Chateau des Gondats, Mise en bouteille au chateau, van de producent S.C.A. Chateau Marquis de Terme Seneclauze, proprietaire a Margaux. Heb ik (een klein jaar geleden) een miskoop gedaan of was ik te haastig met ontkurken? Kan ook de wijze van opslag mufheid veroorzaken? (De flessen liggen in hun dozen in een koele slaapkamer en verhuizen meestal een paar weken voor gebruik naar een kast in de woonkamer).

U heeft duidelijk last van flessen met 'kurk'. Kurk in een wijn is het gevolg van de inwerking van bepaalde stoffen uit de kurk - die er tijdens het reinigingsproces inkomen - op de wijn. het komt van hoog tot laag in de wijnfamilie voor, dus het ligt zeker niet aan de de kwaliteit van uw wijn. Ongeveer 3-5% van de wijnen is slachtoffer van de kurkziekte, die de wijn een akelige geur en zure smaak geeft. Als u een goed contact heeft met uw leverancier dan zal deze de fles met kurk wel terug nemen en u er een ander voor in de plaats geven , dus gooit u de wijn in teleurstelling niet weg als het u nog eens overkomt.

Sinds enige tijd ben ik een wijn logboek bij gaan houden voor al nmijn proefnotities,wanneer gedronken, waar gekocht etc,etc. Essentieel natuurlijk is de aanwezigheid van het etiket van de gedronken wijn in dit boek. Mijn probleem is dan ook niet aangaande de wijn maar juist het etiket. Ik krijg ze er maar al te vaak niet af. Nachten weken in lauw water helpt niet. De gom is te sterk en het etiket is er niet af te bikken. Overigens, hoe spijtig, is dit vooral het geval bij de duurdere flessen. Ook at random want het etiket van Ch. Yquem bleef zitten terwijl zijn droge broertje Y ( vast van YUMMIE!) er af vloog. Herkent U het probleem en kent U eventueel een (grootmoeders)trucje voor het losweken van elk etiket?

De etiketten worden steeds steviger op de flessen geplakt, vooral de moderne zelfklevende etiketten zijn nauwelijks van de fles te krijgen. Losweken boven de hete stoom wil nog wel eens werken, maar kan een paar aangebrande vingers opleveren.

Tijdens onze vakantie in Chili enige jaren geleden hebben wij een aantal malen witte wijnen van het huis Cousiño Macul gedronken. We bewaren goede herinneringen aan deze wijnen, die in sierlijke Elzas- achtige flessen verkocht werden. Kunt u mij vertellen of en zo ja door wie deze wijnen in Nederland geïmporteerd worden? Dezelfde vraag voor witte wijn uit Argentinië van het huis Suter (naar ik hoop de juiste schrijfwijze). Deze laatste ben ik nooit meer tegengekomen, maar smaakte destijds ook uitstekend.

De Cousino Macul wordt in Nederland geimporteerd door Van der Linden, Walraven & Sax in Zwijndrecht, tel. 078 6107370. Dit is een groothandel, waar u niet rechtsreeks kunt kopen, maar als u zegt waar u woont, kunnen zij u zeker de naam van een slijter geven die bij u in de buurt deze wijn verkoopt. De Argentijnse wijn wordt niet in Nederland geimporteerd.

Ik heb een wijnazijn zwam. Is het zo dat als je de zwam voedt met goede wijn dat je ook betere wijnazijn krijgt dan dat je de zwam voedt met een eenvoudig landwijntje van dubieuse kwaliteit? E-mail: David.van.der.Werf@POBoxes.com

Ja, een goede wijn maakt een betere azijn, zeker een extractrijke wijn. Het beste voorbeeld vind ik aceto balsamico, die van goede halfgegiste most van druiven uit de Emilia Romagna wordt gemaakt en in houten vaatjes zijn unieke smaak krijgt door jaren rijpen. Naast de wijn is ook de wijze van bewaren essentieel voor de smaak en het concentraat van de azijn.

Mijn nichtje wordt in 2010 18 jaar. Het leek mij een leuk idee haar dan een wijn uit 1992 aan te bieden. Ik heb een Estola uit 1992 opzij gelegd, omdat ik die wijn lang ken en heel lekker vind. Is deze wijn ook nog in 2010 lekker? Soms ruikt de wijn muffig naar kurk, ik heb ergens gelezen, dat dat ook door een chemische stof waarmee de vaten behandeld zijn, kan komen. Kan men die wijn nog drinken? (We hebben weleens zo'n wijn opgedronken.)

De wijn die u noemt ken ik niet - ik neem aan dat hij uit Spanje komt? Het jaar 1992 is niet een echt gelukkig jaar voor wijn wegleggen, zeker voor zo'n lange periode. In grote delen van Europa heerste slecht weer tijdens de oogst. U kunt proberen wat vintage port te kopen, die zal zeker tot 2010 goed blijven. Als uw wijn incidenteel kurk heeft, dan ligt dat inderdaad aan de chemische werking van reinigingsstoffen in de kurk op de wijn - een proces waar heel weinig aan te doen is. Het ligt in ieder geval niet aan de wijn die u heeft gekocht. Probeertu -als u wat port wilt wegleggen - eens bij Van Wageningen en de Lange in Utrecht, tel. 030 2310841. Deze zaak is gespecialiseerd in 'geboortewijnen'.

Vorig jaar, 4 september, is mijn zoontje Bastiaan geboren. Ik zou heel graag wijn van zijn geboortejaar (1998) willen kopen waarmee hij straks over 20 jaar zijn 21e kan vieren. Kunt u een wijn, of wijnen, aanraden die in 2019 een heel speciale bijdrage kunnen leveren aan het feest?

Uw zoon heeft geluk, want 1998 is op vele wijnfronten een goed jaar, alleen moet u voor de betere bewaarwijnen nog even wachten met kopen tot de wijnen op de markt komen. Als u rode Bordeaux wilt kopen, kan u het beste St.Emilion aanschaffen of de geklasseerde cru's uit de Médoc. Deze zijn bij de goede importeurs op intekening te koop. U moet dan wel vooruit betalen, maar betaalt een lagere prijs dan over een anderhalf jaar, als ze op de markt komen. Er bestaat ook een kans dat er over een jaar een millésime in de Champagne op de markt gebracht - ook een mooie champagne kan wel een tijdje mee. Sauternes, een liquoreuze bewaarwijn, is heel goed, maar een kleine oogst. Ook liquoreuze wijnen uit Oostenrijk en Duitsland zijn fascinerende bewaarwijnen (niveau Trockenbeerenauslese). Italiaanse wijnen (Brunello di Montalcino, Barolo) komen ook in aanmerking.Maar nogmaals - u moet met de aanschaf van deze bijzondere wijnen nog even geduld hebben.

Vorig jaar is mijn broer voor het eerst vader geworden en ben ik daardoor voor het eerst oom geworden. Wij, mijn vrouw en ik, menen dat het genieten van het goede des levens tot de essentiala van het leven behoren en zouden daarom mijn neef Tjebbe Bonsing graag een kistje (ik denk aan ongeveer 6 flessen) wijn aanbieden uit zijn geboortejaar 1998, welke hij vanaf zijn 18e verjaardag kan genieten.

Daar we zelf geen kelder hebben, is het is de bedoeling deze bij een wijnhandelaar te laten opleggen (wij wonen allen in Leiden en ik dacht aan Noordman of Brand, ik begreep dat u de wijnhandelaar Port & Wine Company, Ten Berge BV in Utrecht raadde). Ik heb begrepen dat voor zo'n lange oplegtijd de voorkeur uitgaat naar rode top-wijnen. Wij denken daarom zelf in de richting van Bordeaux, Bourgogne, Brunello di Montalcino en Barolo. Daarnaast lijkt het ons ook aardig dat deze ook een vintage port uit 1998 zou bevatten. Ik heb uit uw beantwoording van een eerdere vraag op de website van NRC begrepen dat ik moet rekenen op een bedrag van ca. NLG 75 tot 100 per fles.

a.Hiervan uitgaande, uit welke wijnen zou dit kistje het best kunnen bestaan? We kunnen vaak moeilijk de weg vinden in het aanbod van de verschillende huizen uit een streek. b.Welke huizen zouden we uit deze streken moeten kiezen? De eerste 1998 wijnen zullen, naar ik aanneem, dit jaar op de markt komen. Ik heb daarom het voornemen deze dit jaar aan te schaffen. Wat betreft de vintage port meen ik te hebben begrepen dat deze eerst na aantal jaren op de markt komt. c.Als deze veronderstellingen onjuist zijn, wat is dan het beste moment deze wijnen aan te schaffen?

Uw neef Tjebbe heeft maar geluk met zo'n wijze oom, die zorg draagt voor zijn sppirituele leven zo gauw hij de melk, de coca cola en de hamburgers ontgroeid is! Ook is hij in een voortreffelijk jaar geboren voor een aantaal wijnen, dus de keuze zal niet makkelijk zijn. In feite moet u nog een klein jaar wachten met het vullen van de kist, want de mooie wijnen komen voorlopig nog niet op de markt - die liggen nog te rijpen op hun vaten. Of port wordt gedeclareerd wordt ook pas eind van het jaar bekend.

Ik heb in ferbuari de baby-Brunello ter plaatse mogen proeven en hij belooft goed te worden, maar komt pas in 2001 op de markt. Zowel Noordman als Brand leveren voortreffelijke wijnen en ik denk dat een gemengd kistje Bordeaux-Brunello of Barolo (ook bijzonder mooi, nog mooier zelfs dan Brunello) uw neef over een aantal jaren zal aanspreken. U zou in overleg met de beide leveranciers uw keuze nu al kunnen maken, maar ik denk dat zij u ook aanraden nog even te wachten. Voor de Bordeaux kunt u het beste op de rechteroever zoeken: St.Emilio, Pomerol, Fronsac, Canon Fronsac; hier overheerst de merlotdruif en die is met name zeer geslaagd dit jaar. Een linkeroever Médoc met veel merlot in de blend kan natuurlijk ook. Bij Noordman zal men u zeker op dit punt goed kunnen adviseren.

Voor U ongetwijfeld een nogal saaie vraag, maar voor mij belangrijk genoeg om U te schrijven. Thuis heb ik 2 flessen Brunello di Montalcino, die ik een jaar of vier geleden in Toscane heb gekocht. Al die tijd heb ik ze in een wijnrekje bewaard, niet in het donker, en ze hebben ook een verhuizing moeten doorstaan. Mijn vraag is of ik de wijn al lang had moeten drinken, nu zou moeten nuttigen of daar nog mee moet wachten (en hoe lang dan?). Fles 1 is een Brunello di Montalcino uit 1990, van de Fattoria dei Barbi. Fles 2 is een Brunello di Montalcino uit 1987, van Capanna. Ben benieuwd.

Helemaal geen saaie vraag - wijn is altijd spannend. Uw Brunello 1990 kan nog zeker een aantal jaren rijpen, maar haalt u hem dan uit het rekje en leg hem een beetje koel en donker. Het jaar 1990 is echt groot en de wijnen zijn - als u ze nu nog kunt kopen - vrij kostbaar. Een wijn voor het nieuwe millennium. De 1987 zou u nu kunnen drinken. beide wijnen zijn van tophuizen uit de streek. Eet u er wel wat lekkers bij? Daar winnen deze wijnen enorm door. Decanteren kan geen kwaad, of een aantal uren vantevoren openen.

Zoals in zoveel nieuwbouwhuizen, is ook in onze eengezinswoning niet/nauwelijks een geschikte constante/koele plek aanwezig voor bewaren van wijn. Wat is nu de 'maximaal' nog mogelijke spreiding tussen een schommelende minimum en maximum temperatuur? En bestaat er een vuistregel in hoeverre deze spreiding de 'normale' bewaartijd beïnvloedt?

De schommeling van temperatuur in de wijnopslag mag in wezen vrij groot zijn (tussen 10 en 18 graden), maar niet te acuut . Als deze schommeling een cyclus van bijvoorbeeld een week of minder betreft, dan wordt het wel moeilijk om wijn op langere termijn te bewaren ( korte termijn, een jaar of minder, doet geen kwaad, zker niet bij jonge wijnen). Als de schommeling zich uitstrekt over een paar seizoenen, dan is het risico voor lange termijn bewarin g veel minder groot. Over het algemeen rekent men voor een permanent hogere temperatuur ineen wijnkelder (dus 15+) een iets kortere rijpingstijd voor de wijn die in een koele ruimte ligt. In een echt voortdurend schommelende temperatuur-situatie zou ik geen oplegwijnen bewaren zonder een koelsysteem, maar zoals ik al zei, wijnen die snel gedronken worden - zowel wit als rood - hebben van die zo'n fenomeen weinig te lijden.

Slechts 1 vraag wil ik stellen. Op een fles italiaanse wijn uit het jaar 1995 staat: Cesari Mana (Valpolicella), en daaronder: Vino Ripasso. Wat betekent deze aanduiding? De wijnhandelaar kon mij niet inlichten.

Uw wijnhandelaar had dat wel moeten weten! Valpolicella Vino Ripasso is een wijn die van ingedroogde, laat geoogste druiven wordt gemaakt. Daardoor is het zoetgehalte en het concentraat aan fruit in de wijn hoger en de wijn ook krachtiger van smaak. Hij moet wat langer rijpen (2000 is een mooi jaar om hem te drinken). De DOC Valpolicella is heel bekend om zijn ripasso wijnen; de traditie o m zulke wijn te maken gaat al terug tot de Griekse en Romeinse wijnbouw. 'Ripasso' is een Italiaanse versie van het Latijnse 'passum' wat 'uitgespreid' betekent, aangezien de druiven vroeger op matten uitgespreid te drogen werden gelegd.

Als liefhebber van wijnen uit 'Les Fiefs Vedéens' kon ik tot enige tijd geleden putten uit eigen import. Daar ik niet geregeld meer terugkom in de Vendée, probeer ik deze wijnen (vooral de Brem rouge) in Nederland te kopen; tot nu toe zonder succes. Weet U een adres?

Tot mijn spijt kan ik in Nederland geen importeur vinden van deze voor mij nog onbekende wijnen, die op basis van hun beschrijving in een Franse gids mijn nieuwsgierigheid opwekken. Mocht ik alsnog een adres vinden, dan laat ik u dat zeker weten.

Onlangs waren mijn vriendin een weekje in Lissabon. In één van de vele achteraf-winkeltjes aldaar was een hele wand ingericht met allerlei soorten en jaargangen port. Omdat we beiden van port houden, had ik het liefst de hele voorraad gekocht. Gezien onze Hollandse afkomst toch eerst maar diverse andere koffiehuizen en kruideniers bezocht. En hierbij prijsverschillen tot 300 procent voor dezelfde fles tegengekomen op de wandelpromenades. de kwaliteit zou erg goed zijn. Na wikken en wegen besloten om dire flessen te kopen: 3/4 liter Real Companhia velha 1994 vintage port. Thuis heb ik direct de Hugh Johnson's Pocket Wine Book van 1999 erbij gehaald. Helaas waren we dit boekje vergeten mee te nemen. Nog spijtiger was het om hierin te lezen (p.199) dat de vintage-wijnen van onze gekochte port over het algemeen abominabel zijn. Wie moet ik nu geloven? Mijn vraga is of wij de ƒ120 beter hadden kunnen besteden? En kan deze port langere tijd worden weggelegd of moet deze al geconsumeerd worden?

O wat kan ik mij uw dilemma voorstellen - en vooral omdat het zo broodnodige gidsje thuislag... Toch is het minder vreselijk dan u denkt. In de eerste plaats is de Real Companhia de oudste portproducent in Portugal, uit 1756, door de koning zelf goedgekeurd. Het is ook zo ongeveer de grootste tegnwoordig (dit strekt inderdaad niet direkt tot aanbeveling). Niet alle vintages zijn slecht en aangezien 1994 zo geweldig mooi was, kan de port die u gekocht heeft haast niet slecht zijn. Bovendien heeft u er een nette prijs voor betaald - vintageport uit 1994 is over het algemeen wat pittiger geprijsd. Ook al is het geen top-port, hij kan toch zeker wel een jaar of tien, vijftien mee, maar om dat zeker te weten zou ik niet nalaten dit alvast in 2000 eens te controleren - u heeft er toch drie. Veel drinkplezier toegewenst.

Ik wil graag weten waar ik een cursus zelf wijn maken kan volgen

U kunt voor een cursus wijnmaken bij u in de buurt terecht: wijnmaker Fred Lorsheijd van wijngaard De Agthuysen in Zuidland geeft een cursus Wijngaardenier (5 zaterdagen). Voor meer informatie kunt u bellen: 0181 452172.

Onder de rosé-wijnen heb ik een grote favoriet en dat is de Faisca. Helaas weet ik geen verkooppunt voor deze rosé in Leiden en omgeving. Wilt u zo vriendelijk zijn om mij op het goede spoor te zetten, bv door mij het adres van de importeur te geven?

Wat leuk om via deze weg weer van u te horen! Helaas kan ik nergens verkooppunten voor de Faisca vinden, hoewel deze rosé jarenlang heel populair is geweest. Er zijn echter de laatste jaren talrijke mooie rosé's bijgekomen uit o.a. Italië, Zuid-Frankrijk en Spanje. De firma Noordman op de Haagweg (tel. 071 5221405) heeft een aantal rosé's uit diverse landen. Wilt u bij Portugal blijven, dan kunt u bijvoorbeeld contact opnemen met wijnhandel Van de Lugt in Bloemendaal of Wielinga in Leeuwarden (058 2125806, misschien leveren die ook vanaf 24 flessen), die hebben een aantal Portugese wijnen in hun assortiment (tel. 023 5251369).

Onverwacht en ook ongewild kregen ik ruim een jaar geleden een groot aantal verschillende wijnen. Mijn moeder en mijn schoonmoeder overleden kort na elkaar en beiden bleken een eigen 'wijnkelder' te hebben opgebouwd. Al deze rode en witte wijnen en de champagne-achtigen hebben waarschijnlijk een eigen geschiedenis. Een geschiedenis die ik echter niet ken. De wijnen werden eerlijk verdeeld. Dat was makkelijk, want eigenlijk wist ik niet of het gaat om een goede drinkwijn, wijn om te bewaren of om wijn die zo lang over tijd is dat ze beter door de gootsteen gespoeld kan worden. Een deel van de wijn, met name de champagnes, heeft jaren in een vochtige kelder gestaan; een ander deel stond gewoon in de berging bij de keuken.

Vandaar mijn vraag: welke wijnen kunnen we maar beter nu opdrinken en welke zouden we toch goed moeten bewaren tot een meer serieuze gelegenheid? En is de kelder onder ons huis daar een goede plaats voor?

Witte Wijn
1983Moulin La Barre
Moellex
Appellation Monbarillac Controlée


1987Domaine de Beauregard
Appellation Muscadet de Sèvres & Maine Controlée
Sur Lie
1991Chablis
Appellation Pierre Augris Controlée


1994Pouilly-Fumé
Appellation Pouilly-Fumé Controlée


1994La Porte d'Or
Bordeaux Blanc Sec
Appellation Bordeaux Controlée



Rode Wijn
1973Chateau La Tour Seguy
Appellation Côtes de Bourg Controlée


1973Château La Croix Gandineau(2x)
Côtes de Fronsac
1975Chateau de Fieural
Grand Cru Classé de Grave
Appellation Grave Controlée


1978Chateau Lynch-Mousson(4x)
Grand Cru Classé
Appellation Pouillac Controlée


1978Juliénas
Ttes a Cuvée
Aujoux & Cie, Saint Georges


1980Château Rousseau
Bordeaux Rouge
Appellation Bordeaux Controlée


1981Chateau La Rose Figeac(4x)
Appellation Pomerol Controlée
1981Mouton-Cadet
Baron Philippe de Rothschild
Appellation Bordeaux Controlée


1981Fleurie
Collin & Bourisset
1986Château Fontès
Appellation Côtes de Roussillon Controlée


1996Château Quinsac Bellevue
Appellation Bordeaux Controlée


Overigen
Fredericus
Sekt Trocken


Duc De Vally
Cidre Mousseux


Moscato
Tosti


Freixenet
Cordon Negro


Blanc de Blancs(2x)
Cuvée Romain
Canard-Duchne
Champagne


Gançard
Champagne


Taittinger
Champagne

Kelders onder een huis zijn heel geschikt om wijn te bewaren, mits de vochtigheid niet te hoog is (ca. 80% is het maximum, anders worden de etiketten klam).

De wijnen op uw lijst zijn allemaal rijp tot zeer rijp om te worden gedronken - ik zou beginnen met die uit de jaren '70. De mousserende wijnen zijn waarschijnlijk ook al lang geleden gekocht en zou ik ook maar allemaal dit jaar opdrinken (heerlijk bij een zondagse brunch bijvoorbeeld). Als u ze langer bewaart verleizen hun nog aanwezige frisheid en op den duur ook een deel van de mousse (de bubbels).

Sedert enige tijd heb ik een interesse in wijn ontwikkeld; dat heeft er onder meer toe geleid dat ik wat 'bewuster' wijn aanschaf en ook met andere ogen kijk naar wijn die al enige tijd op mijn 'rekje' ligt. In verband hiermee heb ik de volgende vragen waarop u wellicht een antwoord weet.

Ik heb onder meer de volgende wijnen waarvan ik eerlijk gezegd niet zo goed weet wanneer ze goed op dronk zijn. Ik heb uiteraard wel eens naar de bekende wijntabellen gekeken maar die geven uiteraard slechts globale indicaties voor wijnstreken/-jaren etc. Zou u een indicatie kunnen geven wanneer de volgende wijnen goed op dronk zijn ?:
- Chateau Lynch Bages, Pauillac, 1993;
- Chateau Marquis de Terme, Margaux, 1994;
- Chateau du Tertre , Margaux, 1992;
- Chateau de Roquebrune, Lalande-de-Pomerol, 1994 (wit).

Voorts heb ik een fles Chateau de Beauregard (1985, app. Bordeaux controlee) die volgens mij niet meer echt drinkbaar is. Wat ik me bij deze wijn afvraag is of het nu wel of niet hetzelfde chateau betreft als Chateau Beauregard (Pomerol) waarvan ik wel eens een fles van begin negentiger jaren heb gezien. Tot slot zou ik graag weten of u over enige informatie beschikt over Chateau Grand Tour (prop. Jean Guillot, Gironde). Van mijn vader - die 'm ook weer van iemand had gekregen - heb ik enige tijd geleden een 1975-er gekregen. Aangezien het 'slechts' een appellation 1eres cotes de Bordeaux betreft, nu zeker wel ondrinkbaar maar gelet op de 'ouderdom' zou ik eigenlijk wel iets meer van dit Chateau willen afweten...

U heeft al een aantal mooie wijnen verzameld, die voor het merendeel nog een tijdje kunnen rijpen. Het jaar 1992 is zwak in de Bordeaux, maar het château du Tertre is een prima domein, dus kan ook die wijn nog liggem - al zou ik hem niet al te veel tijd geven, u kunt ervan uit gaan dat hij nu al goed drinkbaar is. De wijnen uit '93 en '94 hebben wat meer tijd, hoewel het geen uitgesproken bewaarjaren zijn. Maximaal 2002. De Ch.de Roquebrune is een merkwaardig geval: in Lalande de Pomerol wordt geen witte wijn gemaakt, maar het domein maakt wel rode wijn. De witte moet haast een AC Bordeaux zijn, maar nogmaals, volgens mijn informatie worden er op het domein geen witte druiven aangeplnat. Raadsel!

De beide Beauregards hebben niets met elkaar te maken - jammer voor u. Bepaalde favoriete namen -zoals 'Mooi uitzicht' of allerlei variaties met 'toren'- vind je in de Bordelais regelmatig terug. Lastig voor ons, maar niets aan te doen. Ik denk overigens wel dat hij nog drinkbaar is, heowel ruimschoots over zijn top; 1985 was een goed jaar. De wijn uit 1975 is wat anders; een moeilijk jaar, met soms heel mooie maar ook heel harde wijnen. Deze appellation is niet gemaakt voor super bewaarwijnen. Ik kan geen documentatie over deze Groet Toren vinden, helaas.

Ooit kreeg ik een witte Anjou cadeau uit 1959. De zilvervisjes hebben zich al lang geleden tegoed gedaan aan het volledige etiket, maar ik had nog op tijd opgeschreven dat het een Moulin Touchais betrof. Graag kreeg ik uitsluitsel over de drinkbaarheid van deze fles, tamelijk amateuristisch opgeslagen, en reeds meerdere keren meeverhuisd.

Indien mogelijk dezelfde vraag betreffende Volnay-Caillerets, 1er cru 1982, Bouchard Père et fils Châteauneuf du Pape 1980, Domaine St.Nicolas Château Yon-Figeac, Grand cru classé, Saint-Emilion 1986 Château Samion 1986, Montagne Saint-Emilion, Vignobles Rocher, Médaille d'or concours Blayais Château Mille-Secousses, Bordeaux 1978, Société Civile de M-S Bourg-s-Gironde

Uw Moulin Touchais uit het grote jaar 1959 is waarschijnlijk nog springlevend en een echte tractatie voor de liefhebbers (liquoreuze wijn). Door zijn structuur met voldoende suikers, alcohol en zuren, zal hij het vervoer wel hebben overleefd. Voor een heel speciaal moment - de eeuwwisseling bijvoorbeeld?, maar hij kan ook nog wel even mee als u dat wilt.

Uw andere wijnen zijn allemaal aan consumpte toe - ze hebben niet die enorme bewaarkracht die een Moulin Touchais heeft. De Yon -Figeac kan nog het langste wachten ,maar hij wordt niet meer echt beter, dus zou ik er maar een lekkere maaltijd bij koken en ervan genieten.

Ik heb 2 wijnvragen: Ik heb onlangs een wijnkelder aangelegd in de kruipruimte onder mijn huis. De vloer is geïsoleerd dus de temperatuur is stabiel, op 12 graden Celsius. De luchtvochtigheid is wel erg hoog, 90 % en hoger. Kan dit geen kwaad of is dit juist goed? Ik wil er ook wijnen lang opleggen, dus ik ben zeer benieuwd.

Mijn tweede vraag: Ik las uw artikel in de NRC waarin u stelt dat de Bordeaux van 1998 beter en toch goedkoper is dan vorig jaar. Dan lijkt me dit geen gek moment op een slag te slaan. Kunt u mij zeggen waar en wanneer ik het beste kan toeslaan, of het zin heeft om bij nederlandse wijnhandelaren iets te proberen, of dat ik zelf naar Frankrijk zou moeten. Wellicht kan er ook iets via het internet besteld worden?

De vochtigheidsgraad in uw kelder is goed - voor de kurken zelfs heel goed - maar voor de etiketten is hij iets te hoog. Zeker als u ze lang wilt bewaren wilt u later ook nog zien wat u gaat drinken, dus moet u nu maatregelen nemen. Of u bespuit de flessen met haarlak (snel en makkelijk) of u rolt ze indidividueel in doorzichtig folie. Meer werk, maar de beste garantie voor het behoud van de etiketten.

Over de wijnen van 1998: ja, ik denk dat dit wel een jaar is om wat van op te slaan, als u geen bezwaar heeft tegen de lange termijn dat u geld uitstaat voor u de flessen krijgt. Ik denk dat er een flinke run op de '98 zal komen. Goede huizen die importeren en ook en première tranche aanbieden zijn Okhuysen in Haarlem, Colaris in Weert, Sauter in Maastricht en Noordman in Leiden. telnrs: 023 5312240 0495 532462 043 3637799 071 5221405/52181227.

Deze importeurs kunnen u informeren over de wijnen en de mogelijkheden voor langere opslag. In Frankrijk zelf kan een particulier niet de nieuwe jaargang direkt van het château kopen, dat loopt allemaal via wijnmakelaars. Wel kunt in het najaar eens naar Noord Frankrijk gaan om een Foire aux vins te bezoeken in een van de supergrote supermarkten daar, die buiten de stad aan de snelweg liggen. Die bieden een fantastisch assortiment aan tegen concurrerende prijzen. Voor de '98 moet u dan nog wel een jaartje wachten.

Het is natuurlijk jammer om een goede wijn, als deze onverhoopt te veel dagen open gestaan heeft, weg te gooien. Een tweede leven als wijnazijn doet dit leed wat verzachten. Bovendien past het in de tijdsgeest waarin hergebruik van grondstoffen bovenaan staat. Maar hoe pak ik dit aan en welke wijn is daarvoor wel en welke niet geschikt.

In principe is elke wijn geschikt voor het maken van azijn, want ze zijn allemaal gevoelig voor de acetobacter, de azijn veroorzakende bacterie. In vroeger tijden dronken de meeste mensen zlefs noodgedwongen wijn die voornamelijk op azijn leek door een onvoldoende beheerste vinificatie en slechte bewaaromstandigheden.

Een goede 'moer' is essentieel, die zet nl. het azijnproces op. U kunt ook een beetje azijn in een halflege fles wijn gieten en dan wachten. Het is een geduldwerk, maar het lukt wel. Aanwezigheid van zuurstof en een redelijke temperatuur is noodzakelijk. Misschien kunt u in bio- winkels wel een azijn-moer kopen, dat zou me niet verbazen. Hoe beter de wijn die u neemt (vooral smaakvol moet hij zijn) hoe lekkerder zal uw azijn zijn. U kunt van rode zowel als witte wijn azijn maken. Ik zou geen wijnen nemen die van zichzelf al een hoge zurgraad hebben.

Onlangs kreeg ik van een relatie een doos Chateau Malescot St Exupery Margaux uit 1986. Mijn vraag is: Hoe goed is deze relatie?

U heeft een uitstekende relatie die het goed met u voor heeft. Het jaar is goed en het château ook. In 1995 was de richtprijs ongeveer 40,- per fles. De prijs zal niet verder stijgen lijkt me, omdat de wijn geen extreem lang leven is beschoren. Nu op dronk tot ca. 2003.

Hoe lang kan een champagne bewaard worden? Verder: een méthode champenoise is geen echte champagne, kan deze wijn dan ook korter bewaard blijven? Tot slot: Is in het algemeen aan te geven welke wijnsoorten beter worden als ze (zeer) oud worden en welke snel moeten worden gedronken?

Met de antwoorden op de vragen die u stelt zou ik een kleine cursus kunnen vullen, maar ik zal proberen een en ander zo kort mogelijk uit te leggen. 1. Champagne zonder jaartal is op zijn lekkerst als hij net is voorzien van zijn nieuwe kurk en zijn afvul-likeur. Hij heeft zan minimaal 13 maanden in de kelder gelegen, bij de grote merken zeker 3 jaar. Daarna blijft hij nog zo'n 1 2 jaar, afhankelijk van de kwaliteit, deze frisheid houden. Als u de champagne koopt in een winkel met veel verloop dan is de kans groot dat u een 'verse' champagne heeft. die u thuis nog rustig een jaartje kunt later liggen. Overigens wordt hij daarna niet slecht, maar anders, minder fris, bloemig, levendig, meer 'belegen'. Een jaartalchampagne (millésime) kan veel langer mee maar is ook zeldzamer, omdat die alleen in heel goede jaren wordt gemaakt. 2. Méthode traditionelle (m. champenoise is sinds 1998 verboden buiten de champagne) heeft minder drul onder de kurk en kan daardoor eerder zijn mousse verliezen en ook iets van zijn frisheid, maar dat kangt af van de gebruikte druivenrassen. Ik zou mousserende wijnen, champagne of niet, nooit langer dan een jaar in de kelder houden en zorgen voor een reglmatige aanvulling vanuit een rgelmatig verkopende leverancier.

3. Een aantal druivenrassen hebben aanleg om te ouderen, maar er spelen veel factoren mee om die aanleg ook werkelijk te stimuleren, zoals klimaat, oogstjaar, wijnbehadeling en opvoeding. Los daarvan zijn de klassieke, emest bekende 'bewaarrassen' cabernet sauvignon, merlot (vaak in combinatie met de vorige), pinot noir, syrah, grenache (in combinaie met andere rassen van de zuidelijke Rhône of onder de naam garnacha in Spanje) nebbiolo, sangiovese, tempranillo (rood) en riesling, gewurztraminer,chenin en chardonnay. Deze wijnen kunnen echter ook zo behandeld worden dat er sappige, jonge wijnen van worden gemaakt, dat ligt aan de wijnmaker en aan de vraag op de markt. Druivenrassen die bijna altijd voor snel drinkbare wijnen worden gebruikt zijn bijvoorbeeld cabernet franc, gamay, dolcetto, barbera (rood) en sauvignon, muscat, muller-thurgau, trebbiano (wit). Dit is echt maar een minuscuul greepje uit een enorme veelheid van rassen en mogelijkheden.

Vanuit de nalatenschap van mijn vader kreeg ik een partij wijnen iwaar ik geen raad mee weet: Zijn het bewaar- of drink-wijnen? Wat zijn de bewaar-adviezen? Of zijn ze dermate kostbaar dat het de moeite loont ze te verkopen? Voor een advies zou ik u zeer erkentelijk zijn. Chateau Giscourse1967 Grand Cru Classe, Margaux

Chateau Croiset Bages1967 Grand Cru Classe, Haut Medoc Pauillac

Chateau Canon de Gaffaliere1966 Grand Cru Classe, St. Emillion Chateau La Cardoune1970 Cru Grand Bourgois, Medoc Chateau Haut Canteloupe1970 Medoc Chateau Phelan Segur1966 Grand Vin St. Estephe Chateau Grand Barrail1966 Lamarzette-Figeac Grand Cru, St. Emillion

Uw vader had een goede smaak, want bijna alle wijnen zijn uit uitstekende jaren, die echter nu wel gedronken dienen te worden. U noemt geen hoeveelheden - als er van elke fles 1 is, zou ik de wijnen niet op de veiling brengen maar er zelf van genieten. De prijzen van de wijnen liggen tussen de 30,- en 60,- per fles (niveau 1995).

Wilt u toch veilen, dan kunt u contact opnemen met Christie's, tel.. 020 5755298.

Wij zijn begonnen met aanleggen van klein voorraadje verschillende wijnen en zou gaarne wat info over de onderstaande wijnen met vooral de vraag over hoelang deze te bewaren zijn, wanneer ze op dronk zijn, maximaal te bewaren. 1.Cotes du Jura 1996 Trousseau App. d'Origine Contrlolee Rolet Gerard L986 2.Volnay 1992 L:A Moillard Appelation controlee

3.Chateau Haut Beychevelle 1992 Gloria Saint Julien Appelation St. F. Control Henri Martin L392

4. Chateau Fourcas Dupre 1992 Listrac Medoc App. L. M. Control.

Gironde no 16886

Wij hebben enkele malen op een franse kasteelboerderij in de bourgondie vertoefd en meegeholpen op het landbouwbedrijf en met verzorging van kunstliefhebbers die er verschillende kursussen volgden. Er werd hier een drankje geschonken wat nergens officieel te koop is en wat rattafia genoemd wordt. Wat is rattafia precies, is dit per streek verschillend, ik hoorde dat dit op meer plaatsen voorkomt (region Champagne), mijn ervaring is dat je voor deze drank uitgerust, niet uitgedroogd of dorstig en alleen in een proef stemming moet zijn. Zoet drankje maar ongenadig als je niet voorbereid bent.

U heeft wijnen van mooie huizen gekocht maar uit een matig jaar, 1992. Dat betekent dat ze geen lange levensduur hebben - binnen tien jaar opdrinken, dus vanaf nu tot 2002. De Côtes de Jura moet nu op als het een witte is, indien rood, dan kan hij nog een jaartje mee. Deze wijnen winnen niet met een langer verblijf in de kelder.

Ratafia is een heerlijk drankje, heel ouderwets , echt van het 'platteland', gemaakt van ingedroogde druiven die in het voorjaar met water en een beetje wijn aan het gisten worden gebracht. Het resultaat is een wijn met matig alcoholgehalte en een flinke zoetgraad. Vroeger werd ratafia uit de Champagne ook gebruikt om de champagne op smaak te brengen nadat ze van hun bezinkselprop waren ontdaan, alvorens te worden gekurkt en verzonden (liqueur d'expédition)

Al lang 'zitten' wij met flessen wijn, maar vooral met 'vragen' dienomtrent. Deze wijnen zijn veelal ontvangen als geschenk, en raken niet opgedronken, of omdat ze te mooi zijn (lijken) als lichte wijn tussendoor, of, in geval er gasten zijn omdat we niet (meer) weten of we iets goeds genoegs (niet overjarigs)gaan offreren, maar de voorname reden dat ze sowieso bleven liggen is dat wij niet-westers, zeg maar: wel scherp, koken/eten - juist onze gasten rekenen daarop - waarmee, U weet dat, wijn niet samengaat. Heel dankbaar ben ik U voor Uw opmerkingen bij elk van de hieronder volgende flessen van onze kelderplank. Op een harde waarheid probeer ik me al voor te bereiden. RODE WIJNEN 1993 EspanaCampo de Borja,Fuendejalon Zaragoza l989 Bord. Chateau Quinault,St.Emillon Grand Cru Controlee,mis e.b. au chateau,no.34165 no.34169 l989 Bord.

Chat.Jonqueyres, App.Bord.Super.Contr.,mis e.bout.

au chat.,vieilli en fut de chene neuf l988 Bord. Chat. Saint Saturnin, mis e.b. au chat.,App.Medoc Contr.

l986 Bord. Chat. Talon,App.Bordeaux Contr.,medaille d'or, mis en b. au chat. l986 Provence Rimauresq, Cru classe,App.Contr.,mis en b.

au domaine,VAR l986 Calif. Far Niente, Estate (Far Niente)bottled,Napa Valley,Cabern.Sauvignon,Oakville CA,USA l985 Provence Chateau Montaud,App.C.d.Prov.Contr.,mis en b. au chat. l984 Bourgogne Hautes Cotes des Nuits,App.Bourg.H.Cot.d.N.Contr.,mis en b. par Bruck l983 Bord. Chat.Beausejour,App.St.Emill.Premier Grand Cru,Classe controlle, mis en b. au chat. l983 Rhone Rasteau-Cot.du Rhone,Chateau de Trignon,mis en b. au chateau l983 Chianti Imperativ. Bruni,S.Gimignano,Partitia di 7200,Bottiglie 4259, Chianti Colli Senesi l978 Bord. Saint Emillion,App.St.Emill.Contr.,mis en b. par Schroder l978 Bord. Chat.Le Peyrat,Graves. App.Graves Contr., mis en b. Mortier ('a Bordeaux) l978 Portugal Garrafeira, Spratley & Cia,Lisboa,no. 92258 l974 Bord. Les Videaux, chateau, Robbers & v.d.Hoogen Arnhem l973 Espana Rioja, Marques des Romerol, Fuenmayor l971 Bourgogne Lejoy d'Auvenay Bourgogne,App.Bourg.Contr.,Negociants Auxy Cote d'Or l969 Chateau Lascombes,Margaux,Grand Cru Cl asse,no.44625,mis en b. au chateau l955 Bord. Chateau Croque Michotte, Grand Cru St.Emillion, Robbers & V.d. Hoogen WITTE WIJN l988 LoirePouilly Fume,propriete (Jean Claude Guyot) App.Contr.

l988 Muscadet de Sevre et Maine, App.Musc.Sevr e.Main Contr., mis en bout. a la propriete.

In het vooruitzicht dat U met Uw hoofdwerk en inspanning ons uit deze droom en nevelen helpt, stuur ik u deze computerbrief met veel plezier toe, niet zonder deze laatste vraag, nl. welk wijngebied U verrukt (deze info. nemen we ons ter harte).

U presenteert een boeiende lijst wijnen; het is echt jammer dat u niet in de afgelopen jaren uw gasten eens op een flesje heeft getrakteerd - ze zijn allemaal geheel 'salonfhig'. U kunt dat alsnog doen, maar dan wel op een korte termijn (binnen een jaar), want ze zijn allemaal op dronk of net/geheel erover heen. Overigens kunt bij oosters eten wel rode wijnen drinken, als ze voldoende fruitigheid bezitten. Rode Rhônewijnen lenen zich goed voor bijvoorbeeld gebakken visgerechten met citroenblad e.d. Er moet natuurlijk niet extreem veel 'petis' in zitten, maar bij matig gebruik is het goed te doen. Ook Gewurztraminers en andere krachtige witte wijnen met een klein zoetje in de afdronk (Riesling Sptlese bijvoorbeeld) zijn goede begeleiders. U heeft een Rasteau uit 1983, die zou ik zeker eens naast een gerecht zetten. Uw Bordeaux zijn heel gechikt voor een mooie avond met een selectie van harde kazen - of verwachten uw gasten dat ook niet bij u? Echt erg mooi is de Ch. Beauséjour 1983 . Als u die niet zelf opdrinkt kunt daar vast iemand uit uw vriendenkring een groot plezier mee doen. OOk bijzonder lijkt mij de Far Niente Cabernet Sauvignon uit 1986. Oudere jaargangen uit Californië zijn hier schaars.

De witte wijnen verwacht ik niets meer, de meeste kans heeft u nog met de Pouilly Fumé. Niet te koud vam't zomer tussendoor eens serveren (of eerst zelf proeven).

Mijn favoriete wijngebied laat zich nauwelijks in het enkelvoud uitdrukken. Ik houd heel erg van witte Loire wijnen, van Rijn-Rieslings en van St.Emilion/Pomerol. Maar ook van Noorditaliaanse wijnen, port, sherry... u ziet het, met 1 keuze kom ik er niet uit!

Natuurlijk is een glas wijn per dag een gezonde zaak en iedereen weet het wel: Het bewaren van wijn doe je het beste in een koele donkere ruimte. Maar hoe zit het nu precies?: Welke temperatuurschommelingen zijn nog acceptabel?, mag een TL-buis nu wel of niet, en na hoeveel (uur) licht ontstaat er schade aan de bewaarde wijn, en als laatste: Wat is de belangrijkste beïnvloedende factor bij wijnopslag: licht, temperatuur of vochtigheidsgraad van de omgeving? . Algemene vragen lossen we zelf wel op, maar voor hierbovenstaande graag het antwoord van de specialiste!

Temperatuurschommelingen tussen 10 en 18 graden zijn acceptabel, mits het niet binnen een te korte periode gebeurt (minder dan een week). Seizoeninvloeden zijn niet erg, zeker niet als de wijn goed van structuur is. Licht, met name van tl buizen, is erg slecht, omdat het de structuur van de wijn kan aantasten. Niet voor niets zijn de flessen van de meeste wijnen donkergroen. Wijnen die een paar maanden onder tl licht staan, bijvoorbeeld in het schap van een winkel, worden daar zeker niet beter van. Vochtigheid is eigenlijk niet schadelijk, alleen erg slecht voor de etiketten, wanneer de flessen langer dan een jaar liggen. Die koele, donkere ruimte is echt zo gek nog niet.

Voor onze zoon, geboren in 1996, willen wij een verzameling wijn uit zijn geboortejaar aanleggen, om toekomstige &hacute;oogtijdagen& acute;(zijn afstuderen, huwelijk etc.) mee te vieren. Wellicht zijn Premier Grand Cruś uit de Bordeaux de veiligste keuze, maar wij zouden graag op het spoor gezet worden van wat originelere, kwalitatief hoogwaardige en houdbare wijnen die voor dit doel geschikt zouden zijn. Graag ontvangen wij uw advies, waarvoor bij voorbaat onze dank.

Uw zoon is gelukkig in een mooi jaar geboren, daarvoor is wel wat te vinden wat over zo'n 20 jaar nog kan worden gedronken. Vintage port 1996 wordt waarschijnlijk dit jaar gedeclareerd (dus als V.jaar erkend) en komt dan op de markt. Het jaar heeft ook erg mooie Sauternes voortgebracht, een liquoreuze wijn die met ouderen een grote complexiteit krijgt. Mooie châteaux: Suduiraut, Rieussec, Nairac en natuurlijk d'Yquem (heel erg duur maar zeer mooi). Als alternatief valt te denken aan liquoreuze wijnen uit Oostenrijk, Neusiedlersee - Trockenbeerenauslese, Ausbruch, allemaal wijnen gemaakt van laat geoogste druiven met een groot bewaarpotentieel en erg lekkerIMperial Wijnkoperij, tel.030 2294658, gespecialiseerd in Oostenrijk). Alternatief rood zou kunnen zijn Brunello di Montalcino (Toscane) of Barolo (Piemonte) of top Cabernet sauvignon uit Californie (Ravenswood, Ridge, Mondavi).

Vol verwachting zend ik u enige namen van pareltjes uit mijn wijnkelder. Naast de waarde van de wijn ben ik vooral geinteresseerd in houdbaarheid en kwaliteit. U zult aan de namen mijn smaak herkennen: minder Frans, meer 'nieuw', zoals Amerikaans en vooral Australisch. 1. Amerikaans: Kenwood (Jack London vineyard) 1992, cabernet-sauvignon 2. Australisch: 2a. Wolf Blass Black label 1992, 1993 2b. Wolf Blass President (shiraz en cabernet-sauvignon) 1992, 1993, 1994, 1995 3. Italiaans: Ruffino Riserva Ducale (Chianti Classico) 1986, 1988, 1991, 1992, 1993, 1994 4. Frans: Chateau Haut Batailley Pauillac 1967 (Grand cru classe)

Is het waar dat de Australische wijnen niet langer dan, zeg maar, 10 jaar houdbaar zijn? Dat zal mijn idee een fles van het wijn jaar 1996 en 1997 18 jaar te bewaren (U kent het wel, geboortejaar kinderen) tamelijk stug doorkruisen. Heeft u, bij bevestigende beantwoording van deze vraag, aanschaftips? Gaarne geen Franse wijn adviseren......

Dat is weer eens wat anders, iemand die vraagt naar de bewaartijd van niet-Franse wijnen! Over de waarde kan ik weinig zinnigs zeggen -deze wijnen komen niet op veilingen, misschien over 20 jaar wel. Australische wijnen kunnen zeker langer dan 10 jaar bewaard worden, zeker als ze van goeden huize komen. Voor de geboortejaren kan ik u wijnen van Penfolds aanraden, die sinds zeer kort in Nederland wordt geimporteerd door Great Grapes in Soest (tel. 030 6029090). U kunt een heel interessante verticale proeverij Chianti Ruffino neerzetten, waarbij ik mag aantekenen dat de eerste twee daarvan wel gedronken mogen worden. De Haut batailley is zeker aan consumptie toe, komende uit een zwak jaar. De Amerikaanse en Austarlische cabernets/shiraz- cabernets kunnen alle zeker 10 jaar hebben, want de seizoensverschillen zijn in deze jaren niet zo enorm groot geweest. Echte rampjaren zoals dat in Frankrijk kan gebeuren, kent men daar niet. Wolf Blass is interessant, zo ook Kenwood, hoewel ik u Ravenswood, Bernardus, Schug en Ridge zeer kan aanbevelen als boeiende alternatieven.

In 1983 heb ik een fles Bordeaux Concertgebouw gekocht en nooit geopend. (De opbrengst van deze flessen was voor de Stichting Steun het Concertgebouw.) Op de fles staat aangegeven een houdbaarheid van 5-6 jaar. Opdrinken kan dus niet meer. Is het misschien een collector's item geworden of kan ik hem wel weggooien? Bij voorbaat vriendelijk dank voor uw antwoord!

Wijn wordt zelden echt zo slecht dat hij niet meer drinkbaar is, en hoewel deze inderdaad zijn mooiste en beste tijd gehad heeft, kan hij nog heel goed zijn, zeker als de verwachtingen niet te hooggespannen zijn. Hij komt uit een goed jaar en ik mag hopen dat het Concertgebouw zich niet heeft geblameerd met een slecht produkt in de fles die zijn naam draagt. Proberen dus, in de saus kan hij altijd nog.

Graag wil ik weten welke wijnen, bv Champagne, u ter gelegenheid van het heuglijke feit van de aanstaande millenniumwisseling kunt aanbevelen. Ik hbe nog een champagne van 1998, Hubert Lorent, brut. Maar misschien kan ik beter een hele jonge nemen? Of een zeer oude, zoals een Château Margot? Ik vind het buitengewoon symphatiek dat u al zo ruim van te voren met adviezen wilt komen.

Voor de millenniumwisseling komen er talrijke feestelijke cuvées op de markt, geen enkel champagnehuis laat zich die kans ontgaan. Een compleet aanbod champagnes vindt u bij het champagnehuis Sprankling op het Lange Voorhout in Den Haag (tel......) Ik neem aan dat u een andere jaargang dan 1998 bedoelt met uw fles Hubert Lorent, want 1998 is nog niet op de markt. Voor deze bijzondere jaarwisseling is een champagne van een van de 'Grandes Marques', zoals Bollinger, Taittinger, Moët & Chandon, Heidsieck of Veuve Clicquot wel op zijn plaats. Château Margaux is geen champagne maar een rode Bordeaux.

Net op tijd: een wijnspreekuur! Zojuist heb ik maar liefst - in mijn eentje - drie flessen wijn geopend; drie maal dezelfde barbera d'asti van de Plus markt, meestal een vrij lekkere wijn overigens. De wijn uit de eerste fles rook sterk naar kurk en smaakte wat zurig. De ervaring heeft mij geleerd dat als ik dergelijke wijn, ondanks de onsmakelijke geur en smaak, drink, ik de volgende dag gevloerd ben door flinke hoofdpijn. De wijn uit de tweede fles vertrouwde ik ook niet, omdat de wijn er, zodra de kurk eraf was, als een fontijn uitspoot en mijn zomerjurk rood spatte. Vervolgens heb ik met goed succes nummer drie geopend.

Vooral het kurk-probleem houdt mij al langer bezig, is erg vervelend en doet zich bij alle soorten wijnen voor. Die spuit-wijn is een nogal incidenteel geval. Misschien het hete weer? Er is in ider geval niet mee geschud! Nu ja.. Bij ongeveer 1 op de 10 flessen ruik en proef ik kurk. Meestal - niet altijd heb ik de moed - breng ik de fles terug naar de winkel waar 'm heb gekocht, maar daar word ik steevast met een meewarige blik bekeken. Kennelijk is het probleem dus niet zo bekend. Aangezien ik een nogal goede drinker ben, overkomt een en ander mij toch wel bijna elke week. Nu heb ik twee prangende vragen. Is het zo dat het kurk-probleem zich bij mij vaker voordoet dan gemiddeld (kwestie van goede smaak of van de verkeerde winkel?)? En, is het werkelijk zo dat het drinken van dergelijke wijn werkelijk ongezond is?

Mag ik u één ding op het hart drukken: drink nooit meer zo'n fles op die naar kurk ruikt en ook nog eens vies smaakt. Niet omdat het slecht voor de gezondheid is, maar zonde van uw avond of middag. Het leven is veel te kort om slechte wijnen, laat staan wijnen met kurk te drinken. Maak dus voortaan direkt een andere fles open (die dan hopenlijk niet over een kledingstuk spettert) en statistisch is dan de kans dat die weer kurk heeft heel klein. Overigens ruikt u goed: 3-5% van alle flessen wijn heeft kurk, tot groot verdriet van vooral de consument, want hij kan er zelden mee terecht bij de zaak waar hij de wijn kocht. Zoals u al opmnerkt, heeft het gemiddelde winkelpersoneel geen idee wat kurk is omdat ze te weinig basisopleiding in wijn hebben. Ze zouden er echter de chef bij moeten halen, die het wel moet weten of in ieder geval een tevreden klant voorop stelt. Hij kan namelijk de fles bij zijn importeur declareren. Albert Heijn heeft zo'n 'terugbrengservice'. De spuitende fles kan het gevolg zijn van een hernieuwd op gang gekomen gisting door de inwerking van een rest gistcellen of een onzuivere behandeling van de partij wijn. Jammer dat u niet vermeldt wat u voor de barbera betaald heeft.

Onlangs heb ik de voorgaande wijnspreekuren volledig uitgeprint en met veel interesse gelezen wat 'medeliefhebbers' zoal aan u vragen. Erg leerzaam. Mijn vrouw en ik zijn sinds 2 jaar zeer wijn-minded geworden en we begeven ons veelal in het prijssegment 10-20 gulden. We beschikken over een 'kelder' met constante temperatuur (15-17), donker en goede vochtigheid. Om nu eens wat duurdere wijnen uit te proberen hebben we met kerst'98 een twaalftal Chateau Franc-Mayne, St. Emilion, Grand Cru Classe 1993 (Fl. 39,-)aangeschaft alsmede 6 flessen Pic 1er, 1995 Chardonnay Bourgogne van Albert Pic & Fils uit Chablis (Fl. 35,- ). We waren met name geinteresseerd om te ontdekken hoe het prijsverschil proeft en onze ervaring bij beide wijnen was niet echt top. Hebben we de wijnen te vroeg gedronken? Moet je duurdere wijnen leren waarderen en dus in feite leren drinken? Als dat zo is, dan ben ik erg benieuwd hoe en of u, met al uw wijn ervaring en kennis, nog een wijntje van 12,50 kunt waarderen als u ook de 'Godendranken' veelal al heeft geproefd?

U stelt wel een gewetensvraag, maar een goede. Ook mij overkomt met enige regelmaat de teleurstelling dat een wijn niet smaakt naar de prijs die ik ervoor heb betaald. Dat is zuur - het gevolg van soms oververhitte marktmechanismen en /of de magie van een naam - te vergelijken met zeer dure merkkleding en parfums.

Anderzijds is het drinken van meer complexe wijnen en hun smaak waarderen inderdaad een soort leerproces. Vooral de andere balans van tannines, fruit en zuren in rode wijn of zuren en fruit in witte wijnen kan in eerste instantie als 'niet lekker' overkomen. Bourgogne is duur, voor 35,- heeft u nog geen topwijn. Als de producent in de Chablis zit, kunt u beter een Chablis kopen dan een 'chardonnay' (die druif zit ook in de Chablis). Een goede Chablis begint bij ongeveer 25-30,-. De St.Emilion is van een goed château van een matig jaar, maar kan eigenlijk niet echt naar zijn - hij is uitgerijpt (vanwege het vrij zwakke jaar) en gaat nog een tijd mee. Ik hoop echt dat de volgende flessen betyer zullen smaken. Probeert u trouwens eens wijnen in het segment 20-30,-, daarin zitten vele mooie wijnen, vooral uit gebieden als Fronsac, Madiran, Cahors, Languedoc-Roussillon, Loire en uit Italië en Spanje. Witte Duitse wijnen in die prijsklasse kunnen voortreffelijk zijn (riesling, sptburgunder).

Veel succes en goed doorproeven, hoor!

Sinds kort pogen wij een kleine wijnkelder op te bouwen.

Gaarne uw optiek over de volgende wijnen : Italie: Barolo-Cannubi 1985; 6 flessen Vosne-Romanée (Clos Frantin) 1982; 12 flessen Griekenland: Protopapas 1989; 6 flessen Chateau d'Yquem (sur Saluces) 1970; 2 flessen Chateau Cheval Blanc 1943; 1 fles Italie: Retablo Moscato Passito 1991; 2 flessen Grands Echezeaux 1961; 2 flessen Beaune Clos des Fèves 1961; 3 flessen Beaune Clos du Roi 1961; 3 flessen Santenay (Jules Regnier - Dijon) 1955; 1 fles Cuvée Voltaire - geen wijnjaar vermeld, maar vermoedelijk jaren '50; 3 flessen Gevrey-Chambertin (Domaine Armand Rousseau) 1972; 2 flessen De flessen zijn bewaard onder redelijke omstandigheden en voorzien van origineel etiket; de flessen zijn echter nooit herkurkt.

Als ik uw lijstje doorlees, lijkt het me dat u eerder een wijnmuseum dan een wijnkelder opbouwt: bent u van plan alle belegen en oude wijnen op te drinken of gaat u ze bewaren als collectioner's items? In ieder geval hoef ik u niet te vertellen dat er een aantal zijn waarvan niet zeker is of ze nog wijngenot bieden (Santenay 1961, Cuvée Voltaire jaren '50 bijvoorbeeld). De Cheval Blanc 1943 intrigeert me, evenals de Yquem 1970. Bij de Bourgognes noemt u geen producenten - die zijn bepalend voor het kwaliteitsniveau van de wijn en dus ook van hun smaak in de late jaren. Als u een wijnkelder wilt opbouwen voor het grote genieten over 5-10 jaar, dan zou ik wat meer recente jaargangen (bijvoorbeeld 1988, 1990, 1995) aanschaffen.

Kunt u mij informeren over de kwaliteit van de laatste tien oogstjaren van een aantal Italiaanse wijnen, m.n. deze uit Piemonte (Barolo, Barbaresco, Barbera) en Toscane (Brunello, Chianti) en Abruzzo ( Montepulciano). Bij voorbaat hartelijk dank!

In de laatste 10 jaar zijn 1990, 1993, 1994, 1997, 1998 goed tot zeer goed geweest in Toscane en 1989, 1990, 1996,1997 en 1998 in Piemonte. In de Abruzzen zijn de jaren stabiel en betrouwbaar geweest, zonder uitschieters naar boven of naar beneden. 1998 wordt waarschijnlijk beter dan het vorige jaar.

Allereerst mijn complimenten voor het wijnspreekuur.

Vervolgens vraag ik je aandacht voor twee (samenhangende) vragen over port: 1.Port is versterkt met wat extra alcohol, waardoor het alcohol % hoger is dan in een ńormale& acute;wijn. Door het hogere alcohol % ontstaat het risico dat de port de smaak van de kurk aanneemt. Ik weet niet vanaf welk % dit (in het algemeen) het geval is. Uit een ver verleden meen ik mij te herinneren dat je port staand moet bewaren, maar ik hoor voortdurend dat je port liggend zou moeten bewaren.

Wat te doen met mijn vintage ports (Churchill 1992 en een enkele ouder Borges)?

2.Eveneens uit een ver verleden meen ik mij te herinneren dat men vroeger in Engeland een vintage port op een speciale manier opende. Hiervoor had men de beshikking over een speciale tang die in een vuur werd verhit. Vervolgens kneep men met de gloeiend hete tang het dunne deel van de flessehals door, vlak onder de kurk. Aldus zou de fles worden geopend zonder kurkresten. De kurkresten ontstonden door het uitdrogen van de kurk...........omdat de fles staand werd bewaard. Is dit een sterk verhaal of zit er een kern van waarheid in? Indien op waarheid berust, ken je iemand die deze techniek nog beheerst (en hem mij kan leren)? Bij voorbaat dank voor de beantwoording en succes met het spreekuur.

Niet alles wat u zich herinnert klopt helemaal. Het hogere alcoholpercentage heeft geen enkele invloed op het hebben van 'kurk' door de port. 'Kurk' is een fenomeen dat te wijten is aan de inwerking van een chemisch middel, nodig voor de reiniging van de kurk, op de wijn/port. De meerdere procenten alcohol werkt eerder beschermend dan aantrekkend op de kurk.

Vintage port kan liggend bewaard worden maar moet een paar weken voor consumptie rechtop worden gezet om het depot naar de bodem te laten zakken. Alleen vintage port heeft depot, alle andere typen port kunnen dus liggend bewaard worden tot gebruik. De 'vuurtang' werd gebruikt bij zeer oude port - die men vroeger vaker nuttigde dan tegenwoordig - waarbij de kurk al was verkruimeld, of door ouderdon of door uitdroging. Het doel was inderdaad om te voorkomen dat er kruk in de port kwam. Bovendien was deze maatregel geoorloofd omdat de port toch in één keer opgedronken moest worden. De kunst van het 'afknijpen' met de vuurtang kan worden geleerd door een vuurtang (via een portimporteur te koop) in open vuur te houden tot hij roodgloeiend is. Dan omknelt u de hals onder de kurk, waardoor het glas smelt. Vervolgens pakt u resoluut met een natte doek het bovenste deel van de hals vast, dat door het verschil in temperatuur springt - ik heb het overigens nog nooit zelf gedaan.

Binnenkort verhuis ik naar een leuk huis met een enorme wijnkelder. Graag wil ik een fraaie wijnkelder opbouwen met andere wijnen dan de Bourgognes en Bordeaux. Daarom ben ik al enige tijd ik op zoek naar goede bewaarwijnen van andere herkomst dan Frankrijk. Met name ben ik op zoek naar bewaarwijnen uit Zuid-Afrika, Chili, Australie en Nieuw- Zeeland. De informatie daarover ligt niet voor het opscheppen. Kunt u mij hier meer over vertellen?

Er komt steeds meer goede bewaarwijnen uit de door u genoemde landen op de markt, hoewel met name Nieuw Zeeland nog niet veel ervaring heeft met oude jaargangen. Ik zou voorzichtig zijn met het aanschaffen van wijnen voor de lange termijn uit dit land - voorlopig. Voor Zuid- Afrika kunt u uitstekend terecht voor informatie en aankoop bij Great Grapes (tel 030 6029090), geheel gespecialiseerd in Zuid-Afrika en sinds kort ook importeur van het voortreffelijke huis Penfolds - met prima bewaarwijnen. Californië wordt in ons land door verschillende huizen geimporteerd, maar echte info over de wijnen kunt u opvragen bij het California Wine Institute, 0172 471571. Vraagt u naar de heer Molleman voor verkoopadressen van bewaarwijnen. Wijnhandel Noordman in Leiden (tel. 071 522 1405) heeft een mooi huis uit Chili, maar er zijn er meer, Chili komt steeds meer i n de belangstelling. In het najaar verschijnt een nieuw boek van Hubrecht Duijker over de wijnen van dit land - daar zou ik op wachten voor u gaat inkopen.

Mooie wijnen uit de nieuwe wereld heeft ook de Alliance Vinicole, tel. 0412 455948. Dit is het centrale nummer voor verkoop aan de horeca, maar men kan u daar het nummer geven voor particuliere bestellingen.

Welk ondeelbaar vocht kochten mijn Bea en ik in het voorjaar van 1986 op de toppen van de liefde èn de hoogten in Toscane, dat bij de boedelscheiding eerst heen en weer geduwd werd, maar bij mij terecht kwam onder de toevoeging 'bewaar jij 'm maar dan drinken we 'm later nog es...' We kochten de fles op het kasteeltje zelf. Een Chianti Classico -met zo'n zwarte kip genummerd A 2870513 erop. Het etiket doet denken aan een verticaal bankbiljet. Een belangrijke historische meneer prijkt boven de d.o.c.-vermelding die op zijn beurt vervolgd wordt met 'Riserva 1985' en daaronder Cinquecentenario alsof het een nieuw type stadsFiat betreft. Maar hij is van Verrazzano en in de fles gedaan daarboven in het kasteeltje, waar we gastvrij werden vergast op allerlei proefjes. Sinds de boedelscheiding in 1991 heb ik 'm mishandeld. Hij staat gewoon rechtop onderin een overigens prachtige arts deco kast. Wel donker, niet koel dus. Dat ie nog te drinken zou zijn heb ik al jaren uit mijn hoofd gezet. Maar als u zegt: nu moet de kurk eraf!, dan bel ik Bea op!

Ik zou zeggen, bel Bea maar, want die wijn is nog prima. Eeen mooi jaar, een goed huis - alleen dat rechtop staan, dat bevalt me niet. De kurk kan uitgedroogd zijn, echt zonde dat hij in die mooie kast niet op zijn kant heeft gelegen. Toch: gewoon proberen, 80% kans dat hij lekker is. En dan een lamsboutje met rozemarijn erbij en pasta met paddestoelensaus vooraf. Veel plezier.

Jaren geleden een stuk of zes flessen van de buurvrouw gekregen, ze waren een deel van de voorraad die haar vader tijdens de bezetting 1940-45 had ingemetseld in de kelder. Circa vijftien jaar geleden de een na laatste tot volle tevredenheid opgedronken. De laatste als curiositeit bewaard. Het betreft (moeilijk te lezen etiket): A. De Luze & fils, Bordeaux, Château Tronquoi Lalande, 1934 verder heb ik bij de verhuizing van mijn ouders uit de kelder gehaald: Grand Vin Alsace Riesling 1949/ Thorin 1971, Volnay/ Clos de la Vieille Forge, Lalande-de-Pomerol, L. Danglade et fils 1962/ Château Beychevelle, St Julien, Achille Fould 1967/ idem 1977/ Pommard 1er Cru, Les Jarollieres 1972/ Grand cru classé de Médoc, Château Cantemerle, Ht Médoc 1980. Graag uw commentaar op deze flessen.

De 1934 Bordeaux zou best nog goed kunnen zijn, het was een uitstekend jaar - het ligt een beetje aan de wijze van bewaren. Dit geldt ook voor de andere flessen- de Riesling '49, alweer een topjaar, zou wel eens heel bijzonder kunnen zijn, Rieslings kunnen goed ouderen. De overige jaargangen zijn wisselend: van zeer goed (1971, 1962) via matig (1972, 1980) tot slecht (1967,1977). Alle flessen verdienen om verschillende redenen de nodige aandacht.

Graag zou ik willen weten wat u vindt van de wijnen die worden verkocht in de Derde wereld- en Fair Trade winkels.

Naar aanleiding van uw vraag heb ik een aantal wijnen doorgeproefd van de Wereldwinkel (drie uit Zuid-Afrika, een uit Chili). Mijn indruk is dat wie deze wijnen koopt vooral het goede doel steunt. De inzet is er, de gebieden hebben potentieel, maar ik denk dat het nog aan voldoende kapitaal ontbreekt, nodig om voor een redelijke prijs een goed glas wijn te maken. Op het prijsniveau van deze wijnen (9.95) is een harde concurrentie gaande, waarvan de consument profiteert door steeds betere kwaliteit in zijn glas voor die prijs. Maar nogmaals: als door het kopen van wijnen uit derde wereld landen de levensstandaard van bepaalde bevolkingsgorepen kan worden verbeterd, dan moeten we allemaal af en toe eens een paar flessen kopen. Bij een eenvoudig gerecht of een barbecue misstaan de wijnen niet.

Graag leg ik u mijn wijndilemma voor: in januari 2000 zijn wij dertig jaar getrouwd. Is dan het openen van een fles Château Bouscaut, 1970, cru classé. Domaine Wohlstetter-Sloan (vorig jaar gekregen) aan te bevelen? Of is het beter, ter vermijding van een crisis op weg naar de volgende dertig jaar, een ander moment of helemaal geen moment uit te kiezen? U zult begrijpen dat ik uit zie naar uw antwoord.

U stelt mij voor een dilemma: Château Bouscaut is een domein in Pessac-Léognan, welbekend en betrouwbaar, zeker voor de prima jaargang 1970. Maar de toevoeging Dom. Wohlstetter -Sloan zet mij op het verkeerde been. Die naam kan ik nergens terug vinden. Het klinkt naar de Elzas, maar daar vind ik hem niet. Als het toch om een Pessac- Léognan (onderdeel van de Graves, ten zuidoosten van Bordeaux) gaat, dan kunt u met een gerust hart uw 30-jarig huwelijk ermee vieren. Mocht het iets anders zijn, dan heb ik meer informatie nodig (appellation, gemeente).

In mijn wijnkelder heb ik drie flessen wijn liggen waarover ik enkele vragen heb.

1. Ongeveer 30 jaar geleden kocht ik een Chateau Latour 1964, waarvan Duijker in zijn boek over grote Bordeaux wijnen schreef dat dit de beste Latour was die hij ooit gedronken had! De wijn heeft al die jaren ongestoord stof liggen verzamelen in een donkere koele ruimte. Toen ik de fles onlangs inspecteerde bleek het wijnnivo in de fles al aardig gedaald. Ik had het voornemen de fles ter gelegenheid van de aanstaande promotie van onze zoon te openen. Hoe groot is de kans dat de wijn ondrinkbaar blijkt te zijn? Kan ik hem beter verkopen (waar? wie?) Wat zou de fles opbrengen? Moet de wijn vooraf gedecanteerd worden? Moet ik hem laten luchten of juist niet?
2. Tijdens mijn verblijf in Australia in de 70-er jaren kreeg ik van een zakenrelatie een fles rode wijn in een fles met goudopdruk. Ter gelegenheid van de opening van het Sydney-opera House zijn toen 24.000 flessen rode wijn uitgegeven, gemaakt uit de druivensoorten Cabernet en Syraz door H.G. Brown & Sons afkomstig uit de wijngebieden Coonawarra en McLaren Vale in South Australia, oogstjaar 1971. Op de achterkant van de fles staat in goud druk dat deze fles met de jaren beter wordt en als een collectors item kan worden beschouwd. Mijn vragen zijn: a. Is de wijn nog drinkbaar na zoveel jaren? b. Is er een markt voor zo'n fles? c. Wat zou 'ie opbrengen?
3. Eveneens uit Australie afkomstig is de derde fles: Op het etiket staat Jublee Claret 1971 vervaardigd uit Shiraz druiven van de Barrosa Valley geproduceerd door Kaiser Stuhl. De wijn is indertijd ter gelegenheid van 50 jaar Philips in Australia uitgebracht. Mijn vragen zijn: a. Is de wijn nog drinkbaar na zoveel jaren? b. Is er een markt voor zo'n fles? c. Wat zou 'ie opbrengen?

Inderdaad, u heeft de mooiste Médoc van 1964 in huis. Als het schouderniveau dalende is, dan moet hij nu wel binenkort worden gedronken, omdat het risico van oxydatie steeds groter wordt, verder zal hij nog heel goed smaken. De wijn is vrij kostbaar op de veiling - rond de 300,- per fles, maar de promotie van uw zoon is niet in geld uit te drukken. Ik wilde dat ik bij mijn promotie zo'n vader had gehad! De wijn hoeft niet gedecanteerd te worden, voor de zekerheid kunt u kleine beetjes tegelijk in het glas schenken om te voorkomen dat hij tijdens het drinken in het glas weg-oxydeert. Temperatuur ca. 18 graden. Voor de Australische wijn zou u een liefhebber van Australische wijnmoeten vinden, want deze wijnen -zeker niet uit die tijd - zijn nog niet courant op de veiling, er zijn ook geen prijsindicaties beschikbaar hier. De wijnen in Australië uit de jaren '60 en '70 waren veelal alcoholisch en doorstoofd, door onvoldoende ervaring met koeling tijdens de vinificatie. Ik twijfel eraan of de wijn nu nog smaakt -wellicht is hij wat portachtig geworden. Deze opmerkingen gelden voor beide flessen. Pas in de loop van de jaren '80 worden Australische wijnen meer voor de wereldmarkt geschikt - de kwaliteit stijgt nog steeds.

1.Wanneer zijn de volgende wijnen op hun hoogtepunt: a.Chateau Pichon Longeville, Comtesse de Lalande, 1982, Pauillac. b.Chateau Ducru Beaucaillou, 1982, St. Julien 2.1k heb de volgende flessen wijn van mijn ouders geërfd: a.Moscatel de Valencia, Mhler Besse, ca. 1947 b.Pouilly Fuisse, Mahler Besse, 1947 c.Graves Superieur, M. de Susbielle, Libourne, ca. 1947 d.Chablis, Laligant Chameroy, 1923 Zijn deze wijnen nog drinkbaar? Zouden ze op een veiling nog wat opbrengen?

Uw Médocs zijn wel ruim aan hun hoogtepunt - die zou ik niet te lang meer bewaren, ze worden niet meer beter van wachten. Uw erfenis bestaat uit een aantal curieuze flessen - ik zou wel een willen weten hoe een Chablis uit 1923 smaakt! Voor bewaren zijn deze wijnen nooit gemaakt, ik denk niet dat ze nog lekker zijn, in ieder geval zijn ze geen van alle geschikt voor veiling. Toch wel even proeven voor u ze weg doet, je weet maar nooit -zeker de Moscatel kan nog heel apart van smaak zijn


NRC Webpagina's
8 JULI 1999

Archief:

Wijnspreekuur 10 december 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)